*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

La nivelul capului, atunci cand ganglionii se umfla, se pot palpa fie in zona laterala a gatului, fie sub mandibula sau in spatele urechilor.

In general ganglionii de la nivelul gatului si cei submandibulari se pot inflama in cazul racelilor, virozelor respiratorii, dar si in cazul infectiilor dentare.

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale ganglionilor mariti din zona capului si gatului

Inflamatia unui ganglion, care poate fi comparat cu un fel de statie de celule imunitare, apare atunci cand la nivelul sau au ajuns bacterii, virusuri, ciuperci sau alte celule nerecunoscute ca facand parte din organismul nostru (cum ar fi celulele tumorale).

Ganglionii de la nivelul capului si gatului se pot mari in cazuri ca:

    Viroze respiratorii, raceli si gripe; Infectii dentare; Infectii la nivelul pielii, de exemplu molluscum contagiosnum; Pojarul, oreionul, varicela sau rubeola; Mononucleoza; Boala Lyme, care se raspandeste prin intermediul muscaturii de capusa; Abcesul zonelor moi de la nivelul gatului; Otitele; Infectiile fungice la nivelul gurii; HIV; Limfom Hodgkin sau non-Hodgkin; Leucemie.
Diagnosticul in cazul ganglionilor umflati de la nivelul capului si gatului

Atunci cand sunt decelati ganglioni inflamati, se va crea o echipa multidisciplinara de medici pentru diagnostic.

Se vor face analize de sange, ecografia gatului, controlul stomatologic si ORL, dar si a altor medici specialisti daca este cazul, cum ar fi controlul chirurgului sau hematologului.

Fiecare diagnostic va fi ghidat pentru fiecare pacient in parte, asadar nu este indicat ca pacientii sa se lase influentati de cazuri similare, situatia lor putand fi alta.Citeste continuarea articolului in pagina 2>>

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: