Setari Cookie-uri

Uite ce poti pati daca nu dormi suficiente ore in fiecare noapte

Multe persoane obisnuiesc sa adoarma dupa miezul noptii sau pur si simplu nu dorm suficiente ore, astfel incat in organism incep sa apara o serie de modificari si dereglari care, mai devreme sau mai tarziu, se vor condensa in diverse boli.

Organismul nostru are nevoie de un minim de aproximativ 8 ore de somn, insa nu doar suma orelor de odihna este importanta, ci si orarul somnului. Fiecare organ are un bioritm, iar noaptea se activeaza bioritmul organelor cu rol in refacerea si regenerarea organismului. Asa se explica de ce o persoana care a pierdut o noapte nu reuseste sa se odihneasca ziua, desi poate somnul dureaza la fel de mult. Somnul este sanatos doar intre anumite ore, iar medicii recomanda ca intre orele 22:00-06:00 deja sa visati.

Va recomandam sa cititi si articolul: Orarul trupului uman: uimitorul bioritm al organelor interne

Specialistii ne avertizeaza ca ne expunem la riscuri serioase privind sanatatea atunci cand nu dormim suficiente ore sau cand adormim dupa miezul noptii.

Iata care sunt cele mai comune efecte ale privarii de somn.

efectele lipsei somnului

Efectele somnului insuficient asupra organismului

Somnul insuficient duce la modificarea activitatii genelor

Studii de specialitate realizate in ultimii ani demonstreaza ca dupa numai o saptamana de somn haotic activitatea unor gene din organism este mult modificata, la fel si cea a organelor. astfel ca, cu cat obisnuiti mai mult sa va culcati dupa ora 22:00, cu atat simptomele devin cronice.

Citește și:

Privarea de somn duce la instalarea unei oboseli cronice, care nu se amelioreaza cu somnul din timpul zilei sau cu o alimentatie energizanta. Persoana in cauza incepe sa consume mai mult de o ceasca de cafea pe zi sau ajunge sa nu mai simta efectul cafelei sau al bauturilor bogate in cafeina.

Somnul insuficient creste riscul de boli mintale

Privarea de somn ori somnul la ore inadecvate creste riscul aparitiei tulburarilor de concentrare, de memorie sau chiar poate duce la tulburari mentale pana la boala Alzheimer sau dementa.

Lipsa somnului afecteaza ficatul

Ficatul prezinta peste 500 de functii in organism, iar activarea acestui organ se face in timpul noptii, dupa ora 1. Persoanele care inca nu dorm la aceasta ora risca tulburari metabolice in timp, pana la colesterol marit, ateroscleroza, diabet zaharat sau boli imunitare. Citeste continuarea articolului in pagina 2 >>

Citește și:

Photo by bluezace - Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.