Setari Cookie-uri

5 Semne ale ALUNITELOR cu probleme

Vremea de plaja deja se instaleaza, insa inainte de a va pregati pielea pentru bronz ar trebui sa stiti care este statusul alunitelor voastre si daca exista vreuna cu risc.

Inainte de toate trebuie sa stiti ca alunitele si verucile (negii) pot semana intre ele, asadar nu de putine ori se intampla ca pacientii sa confunde verucile de pe scalp de exemplu cu alunite. Vestea buna este ca atat verucile, cat si alunitele pot fi indepartate sau scoase fara a exista un risc de imbolnavire pentru pacient (stim ca cea mai mare temere face referire la cancerul de piele, insa metodele de excizie atat ale alunitelor cat si ale verucilor sunt sigure).

alunite cancerigene sau periculoase la control

De ce apar alunitele?

Cauzele exacte ale aparitiei alunitelor nu sunt complet elucidate, insa stim ca persoanele cu un fototip mic, adica cu piele deschisa la culoare, au risc mai mare de a dezvolta alunite fata de cei cu pielea mai inchisa.

De ce apar verucile?

Ei bine in cazul verucilor (negilor) la baza aparitiei acestora sta un virus, si anume Papilloma virus (HPV – Human Papilloma Virus). Acesta prezinta o multitudine de tulpini, dintre care numi cateva pot fi periculoase. Virusul HPV poate afecta atat pielea, cat si mucoasele, cum ar fi cele genitale, unde poate produce in anumite cazuri cancer de col uterin (cu riscul de a ne repeta mentionam ca doar anumite tulpini sunt periculoase).

Citește și:

Iata de ce nici verucile (negii) nu se vor neglija, ci vor necesita consult de specialitate sau chiar tratament/excizie cand este cazul.

Sistemul ABCDE: cum iti poti da seama daca o alunita este periculoasa

Sistemul ABCDE reprezinta de fapt initialele unor caracteristici pe care trebuie sa le iei in considerare cand analizezi o alunita, fiind notat astfel pentru a fi cat mai usor de retinut:

  • A: asimetria aluniteti. Daca o parte a alunitei este modificata, atunci ar trebui sa mergeti la medic;
  • B: (borders) se refera la marginile alunitei. Acestea trebuie sa fie clare, bine determinate, cu o linie ferma ce delimiteaza alunita de epiderma normala. Daca marginile sunt valurite, au aspect decolorat, se pierd in pielea normala, atunci ar trebui sa va prezentati la medic;
  • C: culoare. Culoarea alunitei trebuie sa fie uniforma, dar daca observati pete mai deschise sau mai mai inchise la culoare, albastre, rosii, ori daca culoarea alunitei este foarte inchisa, atunci ar fi cazul sa mergeti la un consult de specialitate;
  • D: diametrul. Alunitele periculoase au, de obicei, un diametru mai mare de 6 mm.
  • E: evolutie. Daca observati ca o alunita isi modifica aspectul, caracteristicile, culoarea, poate creste in dimensiuni – orice modificare necesita controlul de specialitate neintarziat pentru alunita respectiva. Citeste constinuarea articolului in pagina urmatoare >>
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.