Setari Cookie-uri

Totul despre osteoporoza boala care se previne din tinerete

Osteoporoza este o boala care pandeste pe oricine, femeie sau barbat, putand exista osteopenie (sau masa redusa de os) chiar si la persoane tinere. Aportul insuficient de calciu, fosfor precum si carenta de vitamina D determina o demineralizare osoasa, ceea ce duce la fragilitatea oaselor si in final la osteoporoza sau altfel spus oase poroase.

Diagnostic

Medicul va efectua o anamneza amanuntita care va include informatii despre durerile osoase, de picioare, de spate, despre posibila scadere in inaltime cat si despre orice fractura recenta si poate decide ca urmatorul pas sa fie efectuarea unui test de evaluare a densitatii minerale osoase (DMO).

Sunt disponibile mai multe tipuri de teste pentru DMO, dar cel mai precis este DXA (absorbtiometria duala cu raze X). DXA utilizeaza radiatie X de energie joasa capabila sa detecteze chiar si procente mici de pierdere de masa osoasa. Se efectueaza masuratori la
nivelul coloanei vertebrale si soldului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a definit o serie de valori-limita pentru osteoporoza. Valoarea de referinta este data de densitatea minerala osoasa normala la o femeie tanara in
jurul varstei de 25 ani. Osteoporoza este definita atunci cand DMO a unei persoane este de peste 2,5 ori mai mica decat valoarea de referinta. Osteopenia – scaderea masei osoase, dar nu atat de mult ca in osteoporoza – este diagnosticata atunci cand DMO masurata este intre 1 si 2,5 ori mai mica decat valoarea de referinta de la adultul tanar.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.