Setari Cookie-uri

Protejeaza-te de calculator!

In urma cu o saptamana, dupa o zi destul de agitata si ore in sir petrecute in fata calculatorului, am avut nefericita "surpriza" de a ma trezi intr-o dimineata cu hemoragie oculara la ochiul drept. Aceasta problema a fost cauzata de: ore petrecute excesiv in fata calculatorului, oboseala, stres si curent.

In urma cu o saptamana, dupa o zi destul de agitata si ore in sir petrecute in fata calculatorului, am avut nefericita “surpriza” de a ma trezi intr-o dimineata cu hemoragie oculara la ochiul drept. Aceasta problema a fost cauzata de: ore petrecute excesiv in fata calculatorului, oboseala, stres si curent.

Milioane de oameni petrec ore in sir in fata calculatorului, fara sa realizeze efectele daunatoare ale acestuia asupra vederii. Categoric nu putem renunta la calculator, acesta reprezentand un mod simplu de comunicare, lucru si informare. Exista insa si o partea a calculatorului care ne afecteaza sanatatea: monitorul.

Printre simptomele ochilor afectati de calculator intalnim:

- durerile de cap
- clipirile frecvente
- scaderea vederii
- usturimile
- inrosirea ochilor
- senzatia de ochi uscat


Cateva sfaturi de care ar trebui sa tinem cont:


Distanta potrivita fata de monitor trebuie sa fie de 50-60 de cm, iar unghiul pe care trebuie sa cada privirea nu trebuie sa fie direct pe monitor.

O metoda frecvent folosita este aceea de a apasa usor ochii timp de 4-5 minute cu degetele usor stranse. Relaxeaza ochii si reconforteaza privirea.

Ochelarii cu lentile antireflex actioneaza ca un scut contra “atacului” calculatorului si pot fi de mare ajutor chiar si persoanelor care nu poarta ochelari de corectie a vederii.

Un alt exercitiu, care repetat zilnic poate duce la rezultate exceptionale asupra ochilor este dat de clipitul voluntar. Se inchid ochii si se tin stransi timp de 3-4 secunde apoi se dechid la maxim si se tin asa acelasi interval de timp. Se recomanda repetarea acestui exercitiu de cateva ori pe zi. Un studiu recent a aratat ca oamenii care sunt concentrati asupra lucrului pe calculator au tendinta de a clipi de 5 ori mai putin decat in mod normal, deoarece incearca sa focalizeze si refocalizeze imaginea cat mai bine.

Hemoragiile la nivelul retinei sunt foarte periculoase dar din ce in mai frecvente. La fel de des intalnite sunt si acele puncte mobile, asemanatoare cu niste musculite care se misca prin fata ochilor. Un exercitiu benefic pentru reducerea acestor puncte consta in inspirarea profunda si mentinerea aerului in plamani in timp ce capul se misca inainte si inapoi, inspirand si expirand de cateva ori.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.