Se spune ca 80% dintre cazurile de cancer pot fi evitate, avand in vedere ca factorii care duc la aparitia maladiei sunt legati de alimentatie (50%) si de stilul de viata (40%).

Cele mai frecvente forme de cancer sunt: pulmonar (32,7%), mamar (19,2%), gastric (16,7%), uterin (11,7%) si cutanat (8,6%).

1. REDUCETI GRASIMILE DIN ALIMENTATIE

O dieta bogata in grasimi nu face decat sa creasca riscul aparitiei cancerului mamar, de colon si de prostata. Acestea pot fi evitate daca se renunta la carnea rosie, la unt si margarina (in special la produsele lactate grase).

2. CONTROLATI-VA GREUTATEA

Obezitatea reprezinta, in cazul ambelor sexe, un factor important in declansarea cancerului mamar, de colon, uterin si de vezica biliara. In timp ce la femei riscul este de 33%, la barbati acesta este de 55%.

3. DIMINUATI APORTUL DE SARE

6 grame de sare! Aceasta este doza zilnica de sare recomandata de cardiologi. Din acest motiv se recomanda prudenta la consumarea conservelor, a alimentelor sarate (peste, mezeluri) sau prajite, care maresc riscul dezvoltarii cancerului esofagian sau gastric.

4. CONSUMATI CEL PUTIN 5 PORTII DE FRUCTE SI LEGUME, ZILNIC

S-a constatat ca persoanele care consuma cel putin 3 portii de fructe si legume pe zi prezinta un risc cu 30% mai scazut de a suferi de cancer, deoarece acestea contin substante anticancerigene. Se recomanda fructe si legume bogate in vitaminele A si C (spanac, urzici, morcovi, rosii, dovleac, caise, cirese, ardei, cartofi, patrunjel, lamii, portocale, macese).

5. RENUNTATI LA CONSUMUL DE ALCOOL

4% dintre decesele prin cancer, la barbati si 2% in randul femeilor au la baza cancerul esofagian provocat de consumul excesiv de alcool. In plus, alcoolul poate declansa cancerul hepatic si mamar.

6. OBISNUITI-VA SA CONSUMATI ALIMENTE BOGATE IN FIBRE

Le puteti lua de oriunde: din legume, fructe, seminte integrale, paste fainoase etc. Important este sa consumati macar sase portii pe zi. Astfel veti preveni aparitia cancerului mamar, de prostata si de colon.

7. NU VA EXPUNETI LA SOARE

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: