Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Datele furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian. Numai in 2005 au fost depistate 3202 noi cazuri de cancer de col uterin, din totalul de 37335 inregistrate la sfarsitul aceluiasi an.

“Daca mi-ar fi spus cineva ca va exista ceva in viata mea care imi va concura grija pentru cariera as fi zambit cu subinteles si as fi negat. Si asta pana cand am simtit pe pielea mea efectele neglijarii sanatatii. Si atunci am simtit brusc cum prioritatile se schimba”, declara Sanda Nicola. “Cariera nu valoreaza nimic daca la un moment dat nu mai esti in stare sa tii pasul cu ea. Acum, daca as putea as lua fiecare femeie de mana si i-as spune: ” .

HPV - cauza cancerului de col uterin

Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice si de laborator, s-a descoperit existenta unei legaturi cauzale directe intre papilomavirusurile umane (HPV) si cancerul de col uterin. S-a demonstrat ca ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent in 99,7% din esantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni in lume . De fapt, infectia cu HPV oncogen este ' cauza necesara >> a cancerului de col uterin.

Ce este HPV si tipurile acestui virus

HPV este extrem de contagios si infectia cu HPV este foarte frecventa.

Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, avand tropism pentru mucoasa genitala, si pot fi clasificate in doua mari categorii: HPV oncogenice si HPV cu risc scazut. Infectia persistenta cu tipurile oncogene poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad inalt, sau cancer de col uterin, in timp ce tipurile cu risc scazut pot provoca o serie de alte afectiuni benigne, vegetatii veneriene.

Exista 15 tipuri de HPV care pot determina aparitia unui cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51 si 52. Impreuna, tipurile 16 si 18 de HPV sunt raspunzatoare pentru 70% din toate cancerele de col uterin pe plan mondial.

Riscul de aparitie a cancerului de col uterin
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.