Setari Cookie-uri

Tu ce pastile iei?

In general oamenii se impaca greu cu ideea ca au devenit bolnavi. De aceea, in fata unor simptome de indispozitie fizica (in special) sau psihica, omul nu se gandeste imediat la boala sau - daca se gandeste - are tendinta de a respinge aceasta idee pentru simplu fapt ca "boala este un rau, aduce suferinta si se acompaniaza de un cortegiu de anxietate." (Kourilsky)

In general oamenii se impaca greu cu ideea ca au devenit bolnavi. De aceea, in fata unor simptome de indispozitie fizica (in special) sau psihica, omul nu se gandeste imediat la boala sau - daca se gandeste - are tendinta de a respinge aceasta idee pentru simplu fapt ca „boala este un rau, aduce suferinta si se acompaniaza de un cortegiu de anxietate.” (Kourilsky)

In plus, chiar cand a ajuns sa accepte ideea ca este bolnav, omul suferind parcurge un traseu al intrebarilor si deciziilor care ocoleste sau intarzie prezentarea la medic, ce poate fi rezumat dupa cum urmeaza:

- aparitia unor simptome, interpretate ca fiind semnele unei boli noi sau agravarea uneia preexistente;

- apelul la cunostintele sale medicale, dar mai ales ale unor semi-profesionisti (farmacisti, asistente medicale) sau cunoscuti, precum si la datele furnizate de mass media;

- automedicatia, ca prima tentativa terapeutica;

- bagatelizarea simptomelor, in cazul persistentei acestora;

- prezentarea in ultima instanta la medic, ca urmare a agravarii simptomelor sau aparitiei unor complicatii precum si la insistentele familiei;

- aflarea diagnosticului si aplicarea tratamentului.

Asa se face ca multi pacienti se prezinta la medic in stadii avansate ale bolilor de care sufera, tratamentul fiind in aceasta situatie mult mai complicat, mai greu de suportat pentru pacient, mai costisitor si cu rezultate nu la fel de bune.

In mecanismul descris mai sus automedicatia este un instrument cu doua taisuri. Pe de-o parte automedicaia poate fi considerat ca o responsabilitate asumat pentru propria sntate. Aceasta poate preveni i trata simptomele care nu necesit consultul unui medic, poate reduce presiunea asupra serviciului medical acolo unde personalul calificat este insuficient, poate crete disponibilitatea asistenei de sntate la populaia din mediul rural sau poate crete controlul pacientului asupra afeciunii cronice de care sufer. Dar automedicaia iraional i consumul excesiv de medicamente, fr a avea un sfat prealabil din partea medicului sau cel puin o prim informaie prin citirea prospectului poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii.

In general, imaginea pe care o avem in minte cand vine vorba de automedicatie este aceea a persoanelor care iau medicamente din proprie initiativa. Dar asta nu este tot. Vorbim in aceeasi masura de automedicatie in momentul in care un pacient interpreteaza dupa bunul plac tratamentul care i-a fost prescris, intrerupandu-l inainte de termenul precizat de medic sau modificand dozele si modul de administrare ori chiar luand alte medicamnete decat cele prescrise de medic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.