Setari Cookie-uri

Tu ce pastile iei?

In general oamenii se impaca greu cu ideea ca au devenit bolnavi. De aceea, in fata unor simptome de indispozitie fizica (in special) sau psihica, omul nu se gandeste imediat la boala sau - daca se gandeste - are tendinta de a respinge aceasta idee pentru simplu fapt ca "boala este un rau, aduce suferinta si se acompaniaza de un cortegiu de anxietate." (Kourilsky)

De ce se apeleaza la automedicatie? Motivele tin in special de lipsa unei educatii medicale minime in randul populatiei, lipsa de constientizare a riscurilor, neincrederea in sitemul sanitar, ratiuni de eficienta din punct de vedere al costului si timpului. La acestea se adauga si evitarea prezentarii la medic prin minimizarea importantei unor semne si simptome care de multe ori pot ascunde o boala grava. Totodata pacientul care isi ia initiativa propriei ingrijiri medicale se confrunta si cu problema stabilirii diagnosticului si alegerii tratamentului potrivit, avand in vedere ca o persoana care nu are cunostinte medicale solide poate confunda cu usurinta simptomele a doua patologii.

Un rol important in ingrijirea si responsabilizarea pacientului ii revine in acest caz farmacistului care vine in contact cu persoana respectiva. Dincolo de faptul ca farmacistul poate face indicatii cu privire la alegerea medicamentului si modului de administrare, actiunile acestuia sunt limitate dat fiind faptul ca relatia farmacist - pacient nu implica o consultatie prealabila, anamneza, examen clinic sau investigatii paraclinice, adica datele absolut necesare instituirii unui tratament corect si eficient.

Exista statistici care arata proportiile acestui fenomen. Zilnic in Europa se inregistreaza un numar foarte mare de decese din cauza folosirii inadecvate a medicamentelor, in special a antiinflamatoarelor i c toxicitatea acestora face acelai numr de victime ca SIDA in Statele Unite ale Americii. Este cunoscut faptul c i la noi numrul persoanelor care iau antiinflamatoare este foarte ridicat, mai ales c acestea se elibereaz fr prescripie medical. Antiinflamatoare luate fr consultarea medicului au consecine grave cum ar fi, de pild, agravarea ulcerelor, hemoragiile digestive superioare, hemoragiile digestive inferioare sau alte afeciuni. Riscul de deces prin hemoragii digestive superioare generate de consumul acestor medicamente este mare. Dei, la prima vedere, acestea sunt aparent ieftine, prin complicaiile pe care le genereaz duc la costuri extrem de mari. Dupa cum am spus mai sus un rol important in cadrul acestui fenomen il au farmacistii care trebuie s atrag atenia cumprtorilor atunci cand vin s cear un medicament asupra consecinelor secundare ale acestuia. Automedicaia iresponsabil are repercusiuni grave asupra sntii, precum mascarea diagnosticului i apariia problemelor digestive, hepatice sau cardiace.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.