Poate ai observat ca uneori, cand ai o zi mai grea, stranuti mai des, pe piele iti apar pete rosii sau acuzi diferite senzatii de prurit (mancarime). Acest lucru nu este neaparat o coincidenta, emotiile tale s-ar putea sa fie ceea ce iti declanseaza aceste reactii alergice. Cercetatorii au descoperit ca unele reactii alergice precum febra fanului, anumite eczeme si astmul pot fi generate de o serie de hormoni si substante chimice eliberate in sange ca raspuns la stres.

Alergiile se manifesta diferit, in functie de organul afectat. Astmul bronsic, rinita alergica, eczema atopica, urticaria, alergiile alimentare sunt cateva exemple de boli care pot avea la baza un mecanism alergic. Frecventa alergiilor s-a dublat in ultimii 20 de ani. Este dificil de atribuit aceasta crestere doar poluarii, deoarece in ultimele doua decenii s-a produs o incetinire a ritmului de crestere a poluarii fata de perioada 1960 - 1980. In ultimii ani, cercetatorii au fost pusi in fata unor date care sugereaza un rol mult mai mare al reactiei de stres in generarea, declansarea si mentinerea alergiilor.
Legatura dintre functionarea sistemului imunitar si stres este un fapt de multa vreme stabilit; in perioada de rezistenta la stres apare o scadere a capacitatii de aparare la infectii, iar atunci cand aceasta incepe sa fie depasita apare o reactie imuna dezorganizata care poate duce, printre altele, la o hipersensibilizare fata de substantele banale. Este sigur ca stresul creste incidenta alergiilor adevarate si ca le agraveaza; la fel de sigur este ca reactia la stres se poate manifesta mimand o alergie.
