Setari Cookie-uri

Alergiile si stresul

Poate ai observat ca uneori, cand ai o zi mai grea, stranuti mai des, pe piele iti apar pete rosii sau acuzi diferite senzatii de prurit (mancarime). Acest lucru nu este neaparat o coincidenta, emotiile tale s-ar putea sa fie ceea ce iti declanseaza aceste reactii alergice. Cercetatorii au descoperit ca unele reactii alergice precum febra fanului, anumite eczeme si astmul pot fi generate de o serie de hormoni si substante chimice eliberate in sange ca raspuns la stres.

Este important sa se faca diferenta intre stresul acut si stresul cronic. Stresul acut reprezinta raspunsul corpului la o situatie periculoasa si ne ajuta sa facem fata si sa ne protejam de o amenintare imediata. In aceste situatii acute eliberarea de adrenalina in sange este benefica si reprezinta modul organismului de a se proteja. Dar daca situatia stresanta se prelungeste foarte mult, organismul fiind supus in fiecare zi aceleiasi agresiuni, apararea sa va fi afectata si corpul nu va mai raspunde fiziologic.

Dovezile mai multor studii sustin ideea ca interventia psihologica indreptata spre reducerea stresului si modificarea starii de spirit pot duce la amelioarerea simptomelor unor alergii precum astmul. Acest lucru se intampla datorita faptului ca stresul se manifesta biochimic prin cresterea secretiei de cortizol. Reducerea stresului scade cortizolul si moduleaza raspunsurile de aparare ale organismului. Desigur ca tehnicile de relaxare si anti-stres nu exclud tratamentul medicamentos al alergiilor, combinatia lor dovedindu-se de cele mai multe ori mai eficienta decat fiecare terapie separat.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.