Setari Cookie-uri

Ai grija de ficatul tau

Ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe din corp, avand peste 500 de functii vitale. Este totodata un organ care se reface foarte usor. El poate ramane functional chiar daca 80 - 90% dintre celulele sale sunt afectate. Se poate regenera complet in cateva saptamani, atunci cand o mare parte din el s-a rezecat chirurgical.

Cum se manifesta un ficat obosit?

Trebuie sa stiti ca ficatul nu doare in mod obisnuit, ci doar in cazuri exceptionale (abcese, tumori, insuficienta cardiaca). Daca ati simtit o durere in partea dreapta a abdomenului este foarte probabil sa aiba drept cauza colonul sau vezica biliara. Suferinta ficatului se insoteste de cu totul alte simptome decat durerea localizata in partea dreapta.

Daca suferi de stari de greata (mai ales dupa o masa care contine multe grasimi), balonari, constipatie, dereglari ale digestiei, colon iritabil, acnee, mancarimi ale pielii si te simti tot timpul epuizata, deprimata si irascibila este foarte posibil sa fie din cauza unui ficat obosit. Pentru aceasta poti lua urmatoarele masuri:

Hraneste-te cat mai sanatos

Mananca multe legume si fructe, mai ales crude sau cat mai putin procesate termic. Fierberea si celelalte metode termice de gatire distrug principiile nutritive, in special vitaminele din aceste alimente.

Trebuie sa reduci consumul mancarurilor grase
, mancarurilor excesiv procesate, a preparatelor intens aditivate si a oricaror alimente care nu sunt proaspete. La salate, foloseste uleiul de masline deoarece contine grasimi monosaturate si antioxidanti.

Mananca incet. Incerca sa iti stabilesti programul in asa fel incat sa ai timp pentru a te aseza la masa si a manca incet. Mesteca bine alimentele pentru ca digestia incepe inca din cavitatea bucala. In acest fel usurezi munca stomacului si a ficatului. Programeaza-ti masa de seara cu cel putin trei ore inainte de a te culca.

Bea alcool cu moderatie. Consumul excesiv de alcool de-a lungul mai multor ani este principala cauza de imbolnavire a ficatului.

Nu amesteca medicamentele cu alcoolul. Multe medicamente devin toxice daca se consuma alcool in acelasi timp cu administrarea lor.

Vaccineaza-te impotriva hepatitei B.
In acest fel elimini riscul de a contracta o infectie cu virusul hepatitic B care produce leziuni foarte grave la nivelul ficatului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.