Setari Cookie-uri

Ai grija de ficatul tau

Ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe din corp, avand peste 500 de functii vitale. Este totodata un organ care se reface foarte usor. El poate ramane functional chiar daca 80 - 90% dintre celulele sale sunt afectate. Se poate regenera complet in cateva saptamani, atunci cand o mare parte din el s-a rezecat chirurgical.

Atentie la utilizara medicamentelor. Incearca sa eviti automedicatia si pastilele luate fara prescriptie.

Foloseste medicamentele recomandate de medic si doar la dozele prescrise.
Informeaza-ti doctorul sau farmacistul in legatura cu alte medicamente pe care le mai iei, inainte de a-ti prescrie altele.

Atentie la suplimentele nutritive. Exista anumite suplimente care pot fi toxice pentru ficat (cum sunt anorexigenele, care ajuta la slabit). Indulcitorii artificiali sunt si ei foarte periculosi pentru ficat (in special aspartamul). De asemenea evita excesul de vitamina A, D, E si K.

Mentine o greutate coporala adecvata. Chiar daca nu esti consumatoare de alcool, obezitatea poate produce o afectiune denumita steatoza hepatica non-alcoolica, care poate evolua de la un ficat gras la hepatita si apoi ciroza.

Odihneste-te suficient. Trebuie sa dormi cel putin 7 ore pe noapte. Aeriseste-ti camera inainte de culcare pentru a avea un somn mai linistit.

Produse hepatoprotectoare:

Pentru prevenirea si tratarea ficatului bolnav pot fi folosite urmatoarele produse naturiste:
  • Cafeaua. Un studiu al cercetatorilor de la Institutul italian Mario Negri arata ca o ceasca de cafea pe zi protejeaza ficatul de boli grave cum ar fi ciroza sau cancerul. Acest lucru are loc datorita antioxidantilor aflati in cafea si au efect numai daca doza este adecvata, nu mai mult de trei cesti zilnic. Cercetatorii de la acest institut au aratat ca prezenta enzimei GGT, unul dintre indicatorii cirozei, este cu atat mai scazuta, cu cat consumul de cafea este mai mare. Deasemenea, se micsoreaza si nivelul transaminazelor, un alt indicator al imbolnavirii ficatului. Pentru bautorii de alcool consumul de cafea le reduce riscul aparitiei cirozei cu 30%.
  • Silimarina este un foarte bun stimulent al activitatii ficatului, impiedica aparitia fibrozei si contribuie la refacerea sa dupa diverse suferinte. Ajuta organismul sa se apare de substantele hepato-toxice si scade riscul de calculi biliari.
  • Ceaiul de rostopasca. Rostopasca este folosita din cele mai vechi timpuri pentru tratarea bolilor ficatului. Din acesta planta se prepara numeroase medicamente cu efect hepatoprotector. Este un adevarat panaceu in bolile de ficat de orice natura, avand proprietatii drenoare si tonice hepatice. Actioneaza extrem de eficient, atat in tratamentul hepatitelor virale acute cat si cronice avand efect tonic hepatic, regenerativ, drenor biliar si antiviral. Se poate folosi sub forma de tinctura sau de ceai.
  • Ceaiul de anghinare. Activeaza functia antitoxica a ficatului. Are actiune trofica, de hranire a celulei hepatice.
  • Drojdia de bere. Continutul ridicat in proteine si vitamine exercita un efect protector asupra ficatului, contribuind la prevenirea degenerarii celulei hepatice si la revitalizarea functiilor acesteia, iar continutul ridicat de aminoacizi intensifica actiunea hepatoprotectoare.
Mai pot fi folosite cu succes in tratarea disfunctiilor ficatului ceaiuri de flori de galbenele, si flori de musetel.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.