Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin ameninta vieti

Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an in intreaga lume.

Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an in intreaga lume.

Papilomavirusul uman - cauza necesar a cancerului de col uterin


HPV - cauza cancerului de col uterin

Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice i de laborator, s-a descoperit existena unei legturi cauzale directe intre papilomavirusurile umane (HPV) i cancerul de col uterin(2). S-a demonstrat c ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent in 99,7% dintre eantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni in lume (3). De fapt, infecia cu HPV oncogen este ' cauza necesar >> a cancerului de col uterin (2).

Ce este HPV i tipurile acestui virus

HPV este un virus extrem de contagios i infecia cu acesta este frecvent intalnit.
Exist peste 100 de tulpini de HPV, infeciile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, avand tropism pentru mucoasa genital i pot fi clasificate in dou mari categorii: HPV oncogenice i HPV cu risc sczut (4). Infecia persistent cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad inalt, sau cancer de col uterin, in timp ce tipurile cu risc sczut pot provoca o serie de alte afeciuni benigne, vegetaii veneriene (4).

Exist 15 tipuri de HPV care pot determina apariia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31(5).

Tipurile 16 i 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa (5).

Riscul de apariie a cancerului de col uterin

Boala apare cand infecia cu papilomavirus uman devine persistent i progreseaz spre cancer. Pan la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman candva in cursul vieii, riscul persistenei infeciei crescand cu varsta (6,7).
Infecia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidena cancerului de col uterin fiind mai mare ins la femeile de peste 35 de ani, sugerand progresia lent a infeciei virale ctre cancer. Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul i Statistic Sanitar din Romania, peste
66% din noile cazuri de cancer depistate in 2005 au varste intre 35 i 55 de ani, i aproximativ 70% dintre decesele datorate cancerului de col uterin se inregistreaz la femeile cu varste intre 45 i 70 de ani.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.