Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin ameninta vieti

Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an in intreaga lume.

Strategii de prevenire


In clipa de fa, vaccinarea anti-HPV este o realitate. Cancerul de col uterin nu apare in absena infectiei HPV, de aceea vaccinurile care previn infecia cu HPV vor proteja de asemenea impotriva apariiei acestei forme de cancer. Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a proteja impotriva celor dou tipuri de HPV oncogenice cel mai des intalnite, tipurile 16 i 18, care determin, impreun, aproximativ 2 din 3 cazuri de cancer de col uterin i numeroase anomalii ale testelor citologice. Vaccinarea adolescentelor impotriva HPV 16 i 18 alturi de screening-ul citologic pentru cancerul de col uterin la un interval de 3 ani ar putea reduce incidena cancerului de col uterin cu 94% in comparaie cu lipsa oricrei intervenii (Goldie et al, 2004). Mai mult, vor reduce in mod semnificativ numrul anomaliilor detectate la testele de screening, anomalii care necesit supraveghere medical in timp.

Informaii despre iniiativele ECCA (Asociaia European pentru Cancer Cervical), ECCPW (Sptmana European de Prevenire a Cancerului de Col Uterin) * i UE


ECCA este o organizaie pan-european creat pentru a coordona programul public european de educaie sanitar care ar putea creste gradul de contientizare privind cancerul de col uterin i modul in care poate fi prevenit. In momentul de fa, ECCA conine 64 de organizaii din 29 de ri care s-au unit pentru a lupta impotriva cancerului de col uterin. Printre acestea se numr asociaii caritabile, centre de tratament pentru cancer, spitale universitare, asociaii medicale i grupuri de pacieni.

Prioritile ECCA pentru aceast sptman sunt urmtoarele (pentru informaii suplimentare viziteaz website: www.ecca.info).


Informatii oferite de gsk
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.