Setari Cookie-uri

S-a descoperit vaccinul anticancer

Daca in secolul trecut bolile infectioase erau principala problema de sanatate publica din lipsa tratamentului antibiotic, in zilele noastre cancerul este maladia cea mai dramatica din cauza incidentei din ce in ce mai crescute, a prognosticului prost si a ineficientei terapeutice. Tratamentul antibiotic a reprezentat o adevarata "revolutie" in istoria medicinei si a transformat paleta larga de boli infectioase care facea ravagii in populatie la un moment dat, in afectiuni banale, curabile in majoritatea cazurilor. O noua revolutie este pe cale sa se produca. In zilele noastre, grupurile stiintifice si cercurile de cercetare au ca obiect al studiilor si experimentelor obtinerea unui tratament pentru o afectiune practic incurabila pana in prezent: cancerul. Chiar daca acum oamenii de stiinta au de partea lor evolutia tehnologiei, isi desfasoara activitatile in cele mai moderne si bine dotate laboratoare si dispun de fonduri financiare consistente pentru cercetare, rezultatele lor nu au fost extraordinare pentru ca nu s-a obtinut un medicament eficient, necostisitor, usor accesibil bolnavilor, care utilizat pe scara larga sa produca o scadere a numarului de cazuri de cancer la nivel mondial.

Femeile care au participat la studiu au suferit interventia chirurgicala pentru cancer ovarian si si-au terminat sedintele de chimioterapie. Dupa ce au primit vaccinul, cea mai precoce recidiva a aparut la 19 luni, in conditiile in care boala recidiveaza de obicei la sase luni. Inainte de a fi accesibil pe scara larga mai sunt necesare numeroase studii, pentru ca cele efectuate pana acum nu sunt suficient de relevante in ceea ce priveste eficacitatea vaccinului si reactiile adverse. Totusi, inventatorii acestui vaccin sunt increzatori ca vor reusi sa-l perfectioneze in asa fel incat cancerul ovarian sa poata fi tratat sau chiar prevenit.

Cea mai mare realizare in domeniul oncologic pana in prezent este cu siguranta vaccinul pentru cancerul de col uterin. Spre deosebire de viitoarele terapii prezentate mai sus, care erau vaccinuri indreptate impotriva unor celule canceroase, acesta este un vaccin “clasic” ce previne infectia cu virusul papilloma uman despre care s-a descoperit ca are anumite tulpini cancerigene.

Lansat pe plan mondial in toamna lui 2006, vaccinul a fost aprobat de Comisia Europeana si recunoscut ca singurul care poate preveni in proportie de 74% incidenta cancerului de col uterin. In plus, acesta previne si alte tipuri de leziuni precanceroase sau boli genitale feminine. Administrat inainte ca fata sa-si inceapa viata sexuala, vaccinul o protejeaza total de infectii cu HPV. Dupa 26 de ani, este bine sa se apeleze la consult medical pentru ca exista riscul ca administrarea vaccinului sa fie inutila.

In ultimul timp asupra vaccinului anti-HPV s-a ridicat un mare semn de intrebare din pricina mortii de cauza neelucidata a doua femei carora li s-a administrat vaccinul. Ramane de datoria cercetatorilor sa resolve controversa. Pana atunci, acest vaccine ramane o optiune personala pentru ca, pana la urma, orice beneficiu are si riscul sau.

Pana la intrarea pe piata a solutiilor terapeutice prezentate mai sus, ce ar putea sa trateze cancerul, importanta ramane depistarea precoce care mareste sansele de vindecare prin clasicele metode chirugicale, chimioterapie si radioterapie.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.