Setari Cookie-uri

S-a descoperit vaccinul anticancer

Daca in secolul trecut bolile infectioase erau principala problema de sanatate publica din lipsa tratamentului antibiotic, in zilele noastre cancerul este maladia cea mai dramatica din cauza incidentei din ce in ce mai crescute, a prognosticului prost si a ineficientei terapeutice. Tratamentul antibiotic a reprezentat o adevarata "revolutie" in istoria medicinei si a transformat paleta larga de boli infectioase care facea ravagii in populatie la un moment dat, in afectiuni banale, curabile in majoritatea cazurilor. O noua revolutie este pe cale sa se produca. In zilele noastre, grupurile stiintifice si cercurile de cercetare au ca obiect al studiilor si experimentelor obtinerea unui tratament pentru o afectiune practic incurabila pana in prezent: cancerul. Chiar daca acum oamenii de stiinta au de partea lor evolutia tehnologiei, isi desfasoara activitatile in cele mai moderne si bine dotate laboratoare si dispun de fonduri financiare consistente pentru cercetare, rezultatele lor nu au fost extraordinare pentru ca nu s-a obtinut un medicament eficient, necostisitor, usor accesibil bolnavilor, care utilizat pe scara larga sa produca o scadere a numarului de cazuri de cancer la nivel mondial.

Desi acest vaccin este utilizat in cazul cancerului cerebral, cecetatorii sustin ca si alte forme de neoplasm precum pulmonar sau de colon, vor putea beneficia de pe urma acestui vaccin sau a unor forme modificate. Analistii cred ca, in termen de doi sau trei ani, piata medicamentelor oncologice va fi invadata alte produse similare seriei DCVax.

Aceasta terapie se numeste impropriu vaccin, pentru ca vaccinul clasic are rolul de a preveni aparitia unei anumite afectiuni. Acesta este un vaccin terapeutic, nu are valoare profilactica ci este utilizat ca terapie pentru cancerul diagnosticat, in scopul limitarii extinderii sau a reaparitiei dupa interventia chirurgicala.

Metodele terapeutice actuale in lupta cu cancerul sunt reprezentate de chirurgie, chimioterapie si radioterapie. Acestea sunt greu de suportat de pacient, au riscuri si reactii adverse foarte mari si in foarte multe cazuri se dovedesc ineficiente si nu pot stopa evolutia bolii. Cu noua descoperire, care va putea fi utilizata in asociere cu vechile metode, prognosticul va fi net mai bun, iar neajunsurile terapiilor clasice vor fi limitate.

Un alt tip de cancer care poate beneficia de pe urma ultimelor descoperiri oncologice este cancerul ovarian. Acesta este cel mai grav cancer ginecologic pentru ca se descopera tarziu, in stadii avansate, iar recidiva este frecventa. Un studiu demarat de Universitatea din Virginia isi propune sa testeze un nou vaccin care se pare ca reduce foarte mult rata recidivelor cancerului ovarian si prelungeste perioada in care cancerul este vindecat, la femeile care au avut operatia chirurgicala si au efectuat sedintele de chimioterapie. Dintre cazurile avansate de cancer ovarian, dupa operatie si chimioterapie, la un procent de 60% vor aparea recidive care in cele in urma vor duce la deces.

Vaccinul este produs din celulele canceroase ale fiecarei paciente, pentru ca nu se cunosc antigenele specifice acestui cancer necesare producerii un ser valabil pentru toate persoanele. Acesta va programa sistemul imun al persoanei sa distruga celulele maligne care au ramans in urma operatiei chirugicale si chimioterapiei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.