Cercetatorii rusi au reusit sa modifice genetic unele alimente, mai exact rosiile, astfel incat au introdus in materialul genetic al celulelor plantei un grup de gene ce codifica proteine ale unor virusuri.
Sa intelegem mai bine cum se produce imunizarea oamenilor care mananca aceste alimente
Stiu ca ideea de “aliment modificat genetic” va sperie, insa de data aceasta nu este cazul. Sa va explic de ce. Bacteriile prezinta un material genetic mobil, pe care il da mai departe bacteriilor vecine (aceste fragmente de ADN se numesc plasmide). In timp ce migreaza de la o bacterie la alta, fragmentul de ADN migrator isi poate schimba conformatia, poate capata gene in plus ori unele ii pot fi extrase. Acesta este unul din mecanismele ce sta la baza dobandirii de catre bacterii a rezistentei la antibiotice. Tot prin intermediul acestor plasmide cercetatorii pot face diferite modificari genetice. In aceasta maniera este folosita bacteria Agrobacterium tumefaciens. Prin inginerie genetica se obtine un material genetic identic cu cel al virusului. Mai exact, acest fragment de ADN patrunde in celula alimentara si aceasta il “citeste”, producand proteine, asa cum face cu propriul and. Proteinele produse pe baza acestui fragment genetic sunt identice cu cele din peretele virusului, in special acele proteine care pot crea imunitate. Astfel oamenii care consuma aceste alimente preiau materialul genetic, il “traduc” si obtin niste proteine intens imunogene identice cu cele ale “hainutei” virusului. Organismul uman imediat incepe lupta impotriva acestor proteine si creaza anticorpi specifici impotriva lor. Astfel ca atunci cand virusul va patrunde in organismul deja imunizat, anticorpii recunosc proteinele de pe “hainuta” virusului si le ataca inainte ca acesta sa se inmulteasca, astfel virusul este distrus.
Cercetatorii au introdus in rosii fragmente de HIV si ale virusului hepatitei B. Rezultatele pe cobai au fost favorabile, cum am spus si mai sus, iar anticorpii au fost identificati chiar si in mucoase, inclusiv in cele ale organelor genitale, ceea ce reduce cu mult posibilitatea virusului de a patrunde in organism prin contactul sexual.
Iata ca stiinta evolueaza in favoarea noastra si vom avea din ce in ce mai multe posibilitati de a ne mentine sanatatea la cote maxime.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Cum să alegi hrana ideală pentru animalul tău de companie?
- Controlul porțiilor pentru pierderea în greutate: 8 sfaturi privind servirea și porționarea alimentelor pe farfurie
- Ţii post sau eşti vegan? Iată cum poți obține proteinele necesare, chiar și cele prezente în surse de origine animală!