Setari Cookie-uri

Cea mai frecventa afectiune a pielii

Una dintre cele mai intalnite afectiuni ale pielii, indiferent de varsta si sex, este dermatita de contact. Cauzele sunt numeroase iar simptomatologia este deranjanta datorita pruritului (mancarimii) si aspectului inestetic al pielii afectate. Un alt motiv pentru care aceasta dermatita este deranjanta ar fi acela ca impune persoanei respective sa nu mai poarte anumite lucruri (manusi, bijuterii, sa nu foloseasca anumite cosmetice etc.) sau sa schimbe mediul in care traieste.

Care sunt cauzele care duc la aparitia dermatitei de contact?


Dupa cum ii spune si numele acestei afectiuni, cauza care o declanseaza o reprezinta contactul cu unle substante alergene. Liasta acestor substante este destul de lunga (aproximativ 3000), dar voi exemplifica insa cateva dintre cele mai frecvente cauze:

Bijuteriile care nu sunt din aur si argint si contin o serie de metale alergene. Purtarea acestor bijuterii poate determina aparitia dermatitei de contact la nivelul degetelor in cazul inelelor, la nivelul urechilor in cazul cerceilor, la nivelul nasului, ombilicului, sprancenelor, limbii pentru persoanele care poarta piercing etc. Nichelul, cromul si mercurul sunt metalele cele mai alergene. Nichelul este prezent in toate metalele albe, bijuterii, fermoare, ceas de mana, catarame, nasturi de metal.

Unele solutii dezinfectante, cum ar fi spre exemplu solutiile pentru lentilele de contact care contin mercur. Acestea pot determina aparitia unei dermatite de contact la nivelul ochiului.

Unele produse cosmetice pot contine substante alergene, cum ar fi: vopselele de par, ojele, cremele de fata si de corp, parfumurile pot cauza dermatita alergica de contact. Unele parfumuri pot fi de asemenea sensibilizante.

Unele medicamente pot cauza dermatita, spre exemplu cele folosite in unguente sau diverse creme, cum ar fi neomicina, folosita in cremele antibiotice pentru aplicare cutanata. Penicilina, streptomicina, anestezicele locale, conservantii din creme sunt alte cauze relativ frecvente. Cele mai expuse categorii profesionale la aceste substante sunt personalul medical auxiliar, medicii, stomatologii, farmacistii i muncitorii din industria farmaceutica.
Alte substante continute in detergenti, solventi, uleiuri, imbracaminte (cea vopsita negru sau albastru), in materiale de constructii pot determina de asemenea aparitia dermatitei de contact.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.