Setari Cookie-uri

Cea mai frecventa afectiune a pielii

Una dintre cele mai intalnite afectiuni ale pielii, indiferent de varsta si sex, este dermatita de contact. Cauzele sunt numeroase iar simptomatologia este deranjanta datorita pruritului (mancarimii) si aspectului inestetic al pielii afectate. Un alt motiv pentru care aceasta dermatita este deranjanta ar fi acela ca impune persoanei respective sa nu mai poarte anumite lucruri (manusi, bijuterii, sa nu foloseasca anumite cosmetice etc.) sau sa schimbe mediul in care traieste.

Manusile de cauciuc, care datorita folosirii indelungate pot fi sensibilizante, astfel incat persoana care le poarta sa faca dermatita de contact. In acest sens sunt predispuse persoanele care lucreaza in indusrii sau cadrele medicale.

Cum punem diagnosticul?


Cel putin pentru prima aparitie acest diagnostic il va pune medicul, caci sunt multe afectiuni ce se manifesta la nivel cutanat si nu sunt dermatite de contact. Odata ce va stiti alergici si observati o dermatita in urma contactului cu alergenul puteti stabili si singuri daca este vorba despre alergia respectiva. Insa, accentuez, cel mai bine este sa va prezentati la medicul alergolog sau dermatolog pentru a stabili diagnosticul corect.

Medicul va face anamneza (discutia cu pacientul) evidentiind istoricul bolii, momentul aparitiei, frecventa episoadelor de aparitie, contactele pacientului cu imbracamintea, metalele sau alte substante din mediu. Localizarea dermatitei este uneori sugestiva pentru alergenul care a produs-o, spre exemplu daca este localizata la nivelul plantei (talpei piciorului) cel mai probabil a fost declansata de incaltaminte (papuci din plastic, purtati mai ales vara, pe plaja, ori cizme de cauziuc etc. ). Dermatita la nivelul pleoapelor poate fi declansata de produsele cosmetice, de sampon sau chiar de lacul de unghii, caci uneori mai atingem cu degetele ochii. Pielea copaselor poate fi sensibilizate de unele obiecte puratate in buzunar (chei, monede etc.).

Cauza dermatitei de contact este certificata prin testare epicutana sau patch. Aceasta testare consta in aplicarea (in general pe pielea spatelui) a unor substante cel mai frecvent implicate in declansarea dermatitei de contact. Testul cuprinde un set de 20 de astfel de substante, folosite in cantitati foarte mici pentru a declansa (daca persoana este sensibila la una din ele) o reactie alergica de mici dimensiuni. Interpretarea testului se face la 72 de ore, atunci cand alergia se “exteriorizeaza” sub forma dermatitei de contact.

Cum ne tratam?


Aceste bubite si toate modificarile patologice de la nivelul pielii trec in general de la sine, in decurs de cateva zile (in functie de intensitatea alergenului si a reactiei alergice, de durata expunerii etc).

Se pot folosi comprese locale reci, care reduc inflamatia si pruritul. In reactiilor severe extinse poate fi necesara corticoterapia sistemica cu prednison de scurta durata.

Insa cea mai buna varianta in cazul acestei dermatite este evitarea contactului cu substantele alergene. Odata ce acestea au fost identificate prin testul subcutan, medicul ii va indica pacientului sa evite toate acele lucruri care contin alergenii.

Un articol de Iulia Dibu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.