Setari Cookie-uri

Farmacia de acasa

Ne-am obisnuit ca atunci cand ne confruntam cu o problema minora de sanatate sa apelam la automedicatie. Fiecare are acasa, intr-un sertar, cateva medicamente uzuale pe care le foloseste mai mult sau mai putin corect. Automedicatia nu este gresita din principiu, ci doar atunci cand se substituie prezentarii la medic si sfatului specialistului.

Reguli generale la administrarea medicamentelor:

• Luati medicamentele la dozele prescrise sau indicate in prospect si nu abuzati; uneori doza terapeutica este foarte aproape de doza la care medicamentul este toxic, in acest fel ajungandu-se la supradozaj;

• Tineti cont de momentul in care trebuie administrat medicamentul (inante de masa, dupa masa, la culcare); In general, medicamentele administrate pe cale orala se iau pe stomacul gol, adica o ora inainte de masa sau la trei ore, dupa. Exista insa si exceptii de la aceasta regula: medicamentele iritante pentru stomac, spre exemplu antiinflamatoarele, se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa.

• Daca aveti medicamente prescrise de medic nu le inlocuiti din propria initiativa;

• Verificati inainte de a lua un medicament care sunt contraindicatiile acestuia; anumite boli sau stari ale organismului (sarcina, alaptare) contraindica administrarea unor medicamente.

• Nu combinati medicamentele intre ele decat daca la sfatul unui medic; interactiunile dintre medicamente pot duce la sumarea efectelor lor adverse sau la neutralizarea efectelor terapeutice ale unuia dintre ele;

• Nu combinati medicamentele cu alcoolul.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.