Setari Cookie-uri

Cancerul gastric poate fi prevenit

Cancerul gastric se afla printre primele cauze de deces din lume, datorat bolilor neoplazice. Este o afectiune foarte grava, depistata de obicei in stadii evoluate, ce produce numeroase victime anual. Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a cancerului gastric, insa au putut elabora o lista cu posibili factori de risc ce cresc sansele unei persoane de a face aceasta neoplazie. Evidentierea factorilor perdispozanti a insemnat un pas importanta in preventia acestei afectiuni.

Cancerul gastric se afla printre primele cauze de deces din lume, datorat bolilor neoplazice. Este o afectiune foarte grava, depistata de obicei in stadii evoluate, ce produce numeroase victime anual.

Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a cancerului gastric, insa au putut elabora o lista cu posibili factori de risc ce cresc sansele unei persoane de a face aceasta neoplazie. Evidentierea factorilor perdispozanti a insemnat un pas importanta in preventia acestei afectiuni.
Iata cei mai importanti factori care au un rol demonstrat in aparitia cancerului gastric:

Infectia cu Helicobacter Pylori. Infectia cu aceasta bacteria conduce la o inflamatie cronica a mucoasei stomacului si in unele cazuri la dezvoltarea unor leziuni precanceroase. (gastrita atrofica). Cateva studii au aratat ca tratamentul antibiotic poate reduce riscul de cancer gastric, in special a formei de cancer numite adenocarcinom, la persoanele infectate cu Helicobacter. Infectia cu acesta bacterie produce in cazuri rara la aparitia limfoamelor gastrice. Cu toate acestea, marea majoritate a oamenilor cu infectie cu Helicobacter nu fac niciodata cancer gastric.

Citește și:

Dieta. O dieta bogata in alimente afumate sau foarte sarate, precum pestele afumat, carnea afumata sau legumele murate, poate creste sansele unei persoane de a face cancer gastric. Un consum ridicat de carne rosie are acelasi efect. Dimpotriva, o aliemntatie bogata in fructe si legume, mai ales cele bogate in beta-caroten si vitamina C, scade riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Deficitul de seleniu a fost de asemenea incriminat ca factor de risc pentru cancerul gastric.

Fumatul si abuzul de alcool sunt factori de risc evidentiati in multiple studii asupra cancerului gastric. Fumatul creste riscul de cancer in partea superioara a stomacului, aproape de esofag. Rata de cancer gastric este dubla la fumatori decat la nefumatori.

Interventii chirurgicale pe stomac, precum cele pentru boli non-canceroase, ca ulcerul. Explicatiile medicilor includ scadearea secretiei de acid, refluxul de bila din intestin sau prezenta de bacterii producatoare de nitriti;

Citește și:

Anemia pernicioasa – este o boala autoimuna rara, in care stomacul nu mai produce o substanta necesara absorbtiei vitaminei B12; Se pare ca exista o incidenta mai mare a cencerului la persoanele cu aceasta afectiune;

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.