Cancerul gastric se afla printre primele cauze de deces din lume, datorat bolilor neoplazice. Este o afectiune foarte grava, depistata de obicei in stadii evoluate, ce produce numeroase victime anual. Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a cancerului gastric, insa au putut elabora o lista cu posibili factori de risc ce cresc sansele unei persoane de a face aceasta neoplazie. Evidentierea factorilor perdispozanti a insemnat un pas importanta in preventia acestei afectiuni.
Cancerul gastric se afla printre primele cauze de deces din lume, datorat bolilor neoplazice. Este o afectiune foarte grava, depistata de obicei in stadii evoluate, ce produce numeroase victime anual.
Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a cancerului gastric, insa au putut elabora o lista cu posibili factori de risc ce cresc sansele unei persoane de a face aceasta neoplazie. Evidentierea factorilor perdispozanti a insemnat un pas importanta in preventia acestei afectiuni.
Iata cei mai importanti factori care au un rol demonstrat in aparitia cancerului gastric:
• Infectia cu Helicobacter Pylori. Infectia cu aceasta bacteria conduce la o inflamatie cronica a mucoasei stomacului si in unele cazuri la dezvoltarea unor leziuni precanceroase. (gastrita atrofica). Cateva studii au aratat ca tratamentul antibiotic poate reduce riscul de cancer gastric, in special a formei de cancer numite adenocarcinom, la persoanele infectate cu Helicobacter. Infectia cu acesta bacterie produce in cazuri rara la aparitia limfoamelor gastrice. Cu toate acestea, marea majoritate a oamenilor cu infectie cu Helicobacter nu fac niciodata cancer gastric.
• Dieta. O dieta bogata in alimente afumate sau foarte sarate, precum pestele afumat, carnea afumata sau legumele murate, poate creste sansele unei persoane de a face cancer gastric. Un consum ridicat de carne rosie are acelasi efect. Dimpotriva, o aliemntatie bogata in fructe si legume, mai ales cele bogate in beta-caroten si vitamina C, scade riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Deficitul de seleniu a fost de asemenea incriminat ca factor de risc pentru cancerul gastric.
• Fumatul si abuzul de alcool sunt factori de risc evidentiati in multiple studii asupra cancerului gastric. Fumatul creste riscul de cancer in partea superioara a stomacului, aproape de esofag. Rata de cancer gastric este dubla la fumatori decat la nefumatori.
• Interventii chirurgicale pe stomac, precum cele pentru boli non-canceroase, ca ulcerul. Explicatiile medicilor includ scadearea secretiei de acid, refluxul de bila din intestin sau prezenta de bacterii producatoare de nitriti;
• Anemia pernicioasa – este o boala autoimuna rara, in care stomacul nu mai produce o substanta necesara absorbtiei vitaminei B12; Se pare ca exista o incidenta mai mare a cencerului la persoanele cu aceasta afectiune;