Setari Cookie-uri

Cancerul gastric poate fi prevenit

Cancerul gastric se afla printre primele cauze de deces din lume, datorat bolilor neoplazice. Este o afectiune foarte grava, depistata de obicei in stadii evoluate, ce produce numeroase victime anual. Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a cancerului gastric, insa au putut elabora o lista cu posibili factori de risc ce cresc sansele unei persoane de a face aceasta neoplazie. Evidentierea factorilor perdispozanti a insemnat un pas importanta in preventia acestei afectiuni.

Istoric familial de cancer gastric;

Istoric familial de cancer de san. Persoanele care au mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2, responsabiel de cancerul de san, au de asemenea rate mai mari de cancer gastric;

Polipii gastrici – excrescente mici, benigne, pe mucoasa stomacului, care se pot transforma in cancer;

Rasa. Cancerul gastric este mai frecvent in populatiile din Asia, la hispanici si afro-americani decat la caucazieni.

Sexul. Este mai frecvent la barbati decat la femei.

Varsta. Cancerul de stomac este de obicei diagnosticat la persoane in jurul varstei de 65 de ani.

Preventia cancerului gastric se bazeaza pe scaderea actiunii factorilor de risc care sunt influentabili. Daca rasa, sexul sau varsta nu pot fi modificate, in schimb dieta, fumatul, consumul de alcool sunt factori asupra carora putem interveni pentru a le reduce impactul.

Citește și:

Cele mai importante schimbari din dieta ce scad riscul dezvoltarii unui neoplasm gastric includ:

  • Creste consumul de fructe si legume. S-a demonstrat ca o dieta bogata in fructe si legume cu continut crescut de beta-caroten si vitamina C, protejeaza de cancer gastric. Cele mai bune sunt legumele verzi si fructele galbene - portocalele, mango, cartofii dulci. De asemenea, include in dieta legume din familia verzei precum broccoli, conopida, varza de Bruxelles. O substanta puternic anti-cancerigena este licopenul, ce sa gaseste mai ales in legume si fructe rosii precum capsuni, ardei rosu.
  • Evita nitritii si nitratii. Acesti conpusi ai azotului sunt cunoscuti drept substante implicate in aparitia cancerului gastric. Se gasesc in principal in carnea procesata – mezeluri, salamuri, sunca, bacon.
  • Limiteaza produsele afumate, murate sau faorte sarate pentu ca au fost corelate cu o incidenta crescuta a cancerului gastric. Tarile in care aceste alimente sunt foarte consumate au mai multe cazuri de cancer;
  • Limiteaza consumul de alcool. Alcoolul produce modificari celulare care pot conduce la aparitia cancerului;
  • Renunta la fumat. Astfel vei scadea sansele aparitiei unui cancer la jonctiunea dintre esofag si stomac.
  • Limiteaza consumul de carne rosie. Un consum crescut de carne rosie (porc, vita), mai ales daca este prajita sau la gratar, creste riscul pentru cancer gastric. Alege in schimb carnea de pasare si pestele.
  • Nu neglija ulcerul. Ulcerele recidivante se pot transforma in cancer gastric. Daca exista si o infectie cu Helicobacter riscul este mai mare. Nu ignora simptomele unui ulcer cum este durerea abdominala sau in capul pieptului ce se agraveaza cand stomacul este gol sau in timpul noptii. Alte semne de ulcer includ greata, varsaturile, varsaturi cu sange sau scadere poderala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.