Setari Cookie-uri

Primul ajutor de Paste

Sfintele Sarbatori pascale ne aduc alaturi de cei dragi intr-o atmosfera de dragoste, pace si voie buna. Insa obiceiurile culinare de sarbatori ca si consumul excesiv al acestora si al bauturilor, unele obiceiuri periculoase ale copiilor cum ar fi aruncatul petardelor etc. ne predispun la o serie de accidente in fata carora trebuie sa fim pregatiti sa reactionam.

Inainte de prezentarea la medic pentru prescrierea unui tratament adecvat arsurii, varstei etc. puteti curata plaga astfel: se curata pielea dn jurul plagii cu un tampon de tifon (nu vata) inmuiat in apa si sapun. Apoi se curata plaga cu un tampon de tifon inmuiat in dezinfectant slab, spalarea facundu-se din interior spre exterior. Mai departe se extrag corpurile straine din plaga (resturile de petarda) cu o penseta, iar cele mici, sfaramicioase se scot cu apa oxigenata. Exista si pastile (Perogen) care se dizolva in apa si rezulta apa oxigenata.

Dezinfectarea plagii se face cu un tampon de tifon inmuiat in dezinfectant. Mai intai se dezinfecteaza pielea din jurul plagii cu un dezinfectant tare (iod, alcool), apoi plaga cu un dezinfectant slab (metanol, apa oxigenata, rivanol). Plaga se dezinfecteaza prin turnare, in cel mai rau caz prin tamponare. Niciodata nu se va aduce plaga in contact cu dezinfectanti tari pentru ca acestia agraveaza plaga, ducand la moartea tesuturilor respective.

Citește și:

Puteti administra pacientului inainte de inceperea curatarii plagii un analgetic ca sa ii diminuati durerea. Daca observati ca pacientul este in stare de inconstienta chemati urgent ambulanta.

Plaga se bandajeaza cu tifoane si fase sterile, dupa acre pacientul se prezinta la medic.


Cazaturile

Datorita multiplelor activitati de pregatire pentru sarbatori, accidentele de acest fel se pot produce, mai ales daca copii doresc sa mearga la concerte sau locuri de distractie aglomerate.

Cum recunoastem

Fracturile sunt foarte dureroase, se umfla si imobilizeaza membrul respectiv. Oricum, indiferent daca e cazul unei fracturi sau a unei luxatii, prezenta de urgenta la medic este obligatorie. Echimozele (vanataile) de obicei nu se trateaza, ele vindecandu-se in acelasi ritm indiferent daca se face vreun tratament sau nu. Daca insa in urma cazaturilor apare o echimoza ceva mai mare, rosiatica si se umfla, deja am putea vorbi despre un hematom (o acumulare de sange in tesuturi) care necesita tratament medical.

Citește și:

Cum reactionam

Prezenta la medic este obligatorie, mai putin in cazul echimozelor. Daca este vorba despre o fractura grava, aceasta se poate imobiliza cu atele sau ceva confectionat care sa aiba acelasi efect. Nu incercati sa reduceti fracturi sau luxatii, puteti face mai rau, puteti prinde vase sau nervi pe care ii compromiteti definitiv. Imobilizarea pe atele este suficienta, dupa care va prezentati la medic. Ii puteti administra un analgetic pacientului ca sa diminueze durerea si eventual un antiinflamator gen aspirina.

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.