Setari Cookie-uri

Cancerul de piele poate fi prevenit

Cancerul de piele reprezinta o crestere anormala a celulelor pielii si apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare.

• Expunere excesiva la soare si bronzatul. Expunerea la saorele puternic al amiezii, pentru perioade lungi si fara aplicarea unor ecrane solare poate produce cancer de piele. Bronzatul este de asemenea un factor de risc. Bronzatul este o leziune a pielii ca raspuns la actiunea excesiva a radiatiilor UV.
• Climate insorite sau de altitudine. Oamenii care traiesc in regiuni calde, cu soare puternic sunt mai expusi la radiatii. La fel, si cei care traiesc la altitudine au parte de radiatii mai puternice.
• Alunitele. Persoanele care au pe corp multe alunite au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Alunitele anormale – cele care au o suprafata neregulata si sunt mai mari decat cele comune – au un risc mai mare de a se maligniza.
• Leziuni cutanate precanceroase. Leziuni precum cele din keratoza actinica cresc riscul de cancer de piele.
• Istoric familial de cancer de piele. Daca o ruda apropiata a avut cancer de piele, riscul ca tu sa faci aceasta afectiune este mai mare. Exista familii cu o afectiune ereditara manifestata prin aparitia pe corp a unu numar mare de alunite (peste 50) dintre care unele sunt atipice. Aceste persoane au un risc extrem de mare de cancer de piele.
• Istoric personal de cancer. Daca ai avut odata cancer de piele, riscul de a face iarasi boala este crescut.
• Un sistem imun slabit. Persoanele cu SIDA, leucemie sau care iau medicamente imunosupresoare au risc de cancer de piele mai ridicat.
• Piele fragila. Pielea arsa, lezata, afectata de alte boli este mai sensibila la actiunea razelor solare si mai susceptibila pentru cancerul de piele.
• Varsta. Riscul de cancer de piele creste cu varsta, dar si persoanele tinere pot fi afectate.
Citește și:

Cand trebuie sa consulti medicul:

Daca ai observat o schimbare pe piele mergi imediat la medic. Depistarea precoce a cancerului de piele creste sansele de vindecare. Nu astepta pana cand apare durerea, deoarece cancerul de piele produce foarte rar acest simptom. Daca observi o excrescenta pe piele, o schimbare in taxtura unei alunite sau o leziune care nu se vindeca in cel mult doua saptamani trebuie sa te prezinti la medic.

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.