Setari Cookie-uri

Cancerul de piele poate fi prevenit

Cancerul de piele reprezinta o crestere anormala a celulelor pielii si apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare.

Suspiciunea de cancer va fi pusa la o examinare atenta, iar pentru un diagnostic cert medicul va preleva o mica portiune din zona afectata.

Tratamentul cuprinde mai multe terapii de inlaturare a zonei de piele afectate de cancer, in functie de forma acestuia, de stadiu, de beneficiile si riscurile fiecareia in parte. Se foloseste crioterapia (inghetarea tumorii), chirurgia, terapia cu laser, chiuretajul, electroablatia, radioterapia si chimioterapia.

Preventia:

• Evita expunerea la soare intre orele 11 si 15. Razele solare sunt cele mai puternice in acest interval orar, de aceea este bine sa-ti programezi activitatile in aer liber in afara acestor ore. Arsurile solare si bronzul produc leziuni cutanate care cresc riscul de cancer de piele.
• Foloseste ecranele solare. Acestea au un rol important in protectia fata de radiatiile ultraviolete. Foloseste ecrane care au un spectru larg, adica acele produse care absorb si UVA si UVB. Se recomanda folosirea cremelor care un un factor de protectie solara de cel putin 15.
• Imbraca haine adecvate. Cremele de protectie solara nu ofera o protectie completa pentru radiatiile ultraviolete. De aceea persoanele cu o fotosensibilitate crescuta trebuie sa poarte haine care sa le acopere cat mai mult tegumentele, in nuante deschise, sa poarte o palarie cu boruri largi si sa foloseasca ochelari de soare ce blocheaza ata UVA cat si UVB.
• Evita solarul si autobronzantele. Solarele emit UVA ce pot fi la fel de pericoloase ca si UVB, mai ales ca ele penetreaza straturile mai profunde ale pielii provocand leziuni precanceroase.
• Atentie la medicamentele fotosensibilizante. Multe medicamente frecvent prescrise – antibiotice, antiinflamatoare, medicamente pentru diabet, hipertensiune – cresc sensibilitatea pielii la lumina.
• Observa schimbarile care apar pe piele. Examineaza-ti pielea regulat si consulta medicul dermatolog daca ceva iti atrage atentia.

Citește și:

Iata un mic ghid pentru auto-examinarea alunitelor de pe piele:

A – Asimetria: Cauta alunitele cu forma neregulata, asimetrica;
B – Marginile (borders): Observa alunitele cu marginile neregulate, dintate sau festonate – acestea sunt carecteristice melanoamelor;
C – Culoarea: Observa formatiunile de pe piele care au ma imulte culori sau o culoare neuniforma;
D – Diametrul: Cauta alunitele care au mai mult de 6 milimentri in diametru;
E – Evolutia: Observa shimbarile care apar in timp legate de marime, culoare, forma.

Daca observi una sau mai multe din modificarile de mai sus trebuie sa consulti medicul. Depistarea precoce este esentiala atunci cand celelalte metode de preventie nu au avut succes.

Un articole de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.