Setari Cookie-uri

Cum puteti evita toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni produse de consumul unor alimente contaminate cu germeni precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Contaminarea produselor alimentare se poate produce in orice etapa din drumul de la producator catre frigiderul dumneavostra.

Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni produse de consumul unor alimente contaminate cu germeni precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Contaminarea produselor alimentare se poate produce in orice etapa din drumul de la producator catre frigiderul dumneavostra.

Caldura din timpul verii reprezinta o conditie ideala pentru dezvoltarea rapida a germenilor in produsele alimentare, daca acestea nu sunt manipulate si depozitate corespunzator. De aceea, vara se inregistreaza cele mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare.

Cei mai frecventi germeni care dau toxiinfectii alimentare sunt salmonella si stafilococul auriu. Exista o serie de alimente cu risc crescut in ceea ce priveste transmiterea bolilor infectioase ale aparatului digestiv. De cele mai multe ori, produsele care au declansat infectia sunt ouale, lactatele, branzeturile, tocaturile, mezelurile si maioneza.

Citește și:

Semnele unei toxiinfectii alimentare sunt destul de zgomotoase si tin mai ales de sfera digestiva. De obicei, orice toxiinfectie debuteaza cu diaree, durere intestinala sub forma de crampe, greata si varsaturi.

Debutul este decalat fata de momentul in care a fost contractata infectia cu un interval de timp specific fiecarui germen, cunoscut drept perioada de incubatie. Severitatea si durata manifestarilor clinice depind atat de natura microorganismului si de virulenta acestuia, cat si de factori ce tin de persoana afectata, precum starea de sanatate, statusul sistemului imunitar, varsta. Cei mai vulnerabili sunt copiii si batranii, persoanele cu boli cronice si imunodeprimatii, in aceste cazuri, chiar si formele usoare se pot manifesta sever si pot pune probleme.

Masuri pentru preventia toxiinfectiilor alimentare:
• Preventia toxiinfectiilor alimentare trebuie sa inceapa inca din momentul cumpararii produselor. Aveti grija de unde va faceti cumparaturile; cumparand produse perisabile de la vanzatorii ambulanti din piete sau de pe marginea drumului riscati sa va contaminati; este cazul vanzatorilor de produse lactate din piete, cate isi tin branzeturile in soare si in conditii improprii;
• Verificati atent valabilitatea produselor si modul de depozitare, mai ales cand este vorba de oua, lactate, carne;

Citește și:

• Este importanta prepararea corespunzatoare a alimentelor, la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza;

Vizionare placuta


Kudika
18 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.