Setari Cookie-uri

Boli agravate de vremea rece

Influenta vremii asupra sanatatii este binecunoscuta. Schimbarile meteorologice sunt resimtite de majoritatea oamenilor, insa ele au un impact mult mai mare asupra unor categorii de populatie ce sufera de anumite boli sensibile la fluctuatiile vremii. Temperatura, precipitatiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferica influenteaza in mod negativ un mare numar de oameni.

Bolile reumatice

Persoanele cu boli reumatice trebuie sa-si ia masuri profilactice in perioada mai rece a anului. Bolile reumatice sunt meteosensibile, scaderea temperaturii si vremea innorata producand exacerbarea durerilor. Manifestarile difera de la o persoana la alta, in functie de sensibilitatea fiecareia si de cat de repede organismul se adapteaza noilor conditii.

Cea mai comuna boala reumatica, influentata de vremea rece, este artroza. Cunoscuta in popor drept “reumatism”, artroza este consecinta distrugerii cartilajului articular. Modificarile osoase care apar in artroza fac ca receptorii de la nivelul osului sa resimta pertrubarile atmosferice si durerea sa fie ma intensa.

In tratamentul artrozei se folosesc medicamente pentru combaterea inflamatiei precum antiinflamatoare nesteroidiene, corticoterapia. Alaturi de acestea, boala artrozica poate beneficia de pe urma fizioterapiei, a balneoterapiei, gimnasticii medicale.
Pentru evitarea acutizarilor provocate de temperaturile scazute, bolnavii de artroza trebuie sa evite expunerea la frig si umezeala.

Citește și:

Persoanele cardiace

Un studiu britanic a aratat ca rata deceselor produse de infarctul de miocard este mai mare iarna si in perioadele cu temperaturi scazute. De asemenea s-au inregistrat mai multe cazuri de accidente trombotice in urma expunerii la frig.

Schimbarile de front atmosferic determina o sensibilitate mai mare in cazul pacientilor cardiovasculari. Presiunea atmosferica scazuta duce la tahicardie si la cresterea tensiunii. De asemenea, frigul ii afecteaza pe cei care au probleme cu tensiunea arteriala si cu circulatia singelui.

Cardiacii trebuie sa evita iesirea din casa dimineata si seara tarziu cand temperaturile sunt foarte scazute, pentru ca in aceste conditii ei pot suferi un spasm coronarian, urmat de scaderea fluxului de sange in arterele coronare. Consecinta poate fi instalarea anginei sau chiar a infarctului. Batranilor cu o circulatie periferica deficitara trebuie sa li se administreze suplimente vasodilatatoare periferice, iar cei cu alte afectiuni trebuie sa respecte tratamentul prescris de medicul specialist.

Citește și:

Crizele de astm:

Vizionare placuta


Kudika
25 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.