Rolul complexului vitaminic B in organism

Rolul complexului vitaminic B in organism
Kudika
8 Octombrie 2008

Complexul vitaminic B este esential pentru cresterea si dezvoltarea organismului dar si pentru o varietate de functii metabolice. Aceste vitamine joaca un rol important in activitatea unor enzime ce controleaza reactiile chimice din organism. Astfel de enzime sunt implicate in transformarea hranei in energie sau in alte substante utile organismului. Vitaminele B sunt gasite intr-o varietate de plante si de alimente de origine animala.

• B3 se gaseste in ficat, peste, carnea de pui, carnea rosie, cereale integrale, nuci, fasole uscata;
• B5 se gaseste in aproape toate alimentele;
• Surse de vitamina B6 sunt ficatul, pestele, carnea de porc, carnea de pui, cartofii, germenii de grau, banane, fasole uscata;
• B7 este produsa de bacteriile din colon si se mai gaseste in alune, ficat, galbenusul de ou, ciuperci, pepene si grapefruit;
• B9 este prezenta in legumele cu frunze verzi, citrice, ciuperci, nuci, mazare, paine de grau
• B12 se gaseste in oua, carne, pasare, scoici, lapte si produse lactate.

Hiperdozarea:

Vitaminele B sunt hidrosolubile motiv pentru care hipervitaminozele B sunt foarte rare deoarece aportul excesiv este eliminat in mare parte prin urina. Suplimentele de vitamine B sunt considerate in general sigure, insa chiar si asa nu trebuie luate in doze foarte mari. Efecte adverse posibile sunt artrita gutoasa, hiperglicemia si diverse probleme ale pielii. Supradozarea mai poate conduce la tulburari cardiace si hepatice. Suplimentele de vitamina B1 (niacina) produc, foarte rar, tulburari de vedere, greata, varsaturi si pot inrautati ulcerul gastric. Doze mari de acid folic pot interfera cu un medicament folosit in cancer (metotrexat).

Indicatiile complexului B sint numeroase. Printre ele se numara cresterea, convalescentele, sarcina, diversele tulburari de asimilare, nevralgiile si polinevritele, inflamatiile limbii si ale gingiilor, lipsa poftei de mancare, colitele, constipatia, anemia, oboseala generala, iritabilitatea, tulburarile tiroidei, ale suprarenalelor, ale pancreasului, prevenirea arteriosclerozei, sechelele tratamentelor cu antibiotice a caror administrare, suprimand flora intestinala, atrage dupa sine o carenta vitaminica. Se stie ca, in acest ultim caz, administrarea paralela de drojdii (elementele cele mai bogate in vitamina B), poate preveni carentele vitaminelor B si complicatiile acestora.

Un articole de Ciprian Chitu

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri