Setari Cookie-uri

Emfizemul pulmonar, boala cauzata de fumat!

Emfizemul este o boala pulmonara progresiva care produce alterarea respiratiei si reduce capacitatea de efort fizic.

Emfizemul este o boala pulmonara progresiva care produce alterarea respiratiei si reduce capacitatea de efort fizic.

Emfizemul este consecinta distrugerii arhitecturii tesutului pulmonar, adica a peretilor dintre alveole si cailor aeriene mici. Cand boala este avansata, efortul expirator este atat de mare, incat simplul act al respiratiei poate conduce foarte usor la epuizare.

Emfizemul este o boala cronica obstructiva ce se instaleaza gradual in decursul multor ani, iar simptomele precum scurtarea respiratiei apar cand afectarea pulmonara este deja ireversibila.

Simptomele emfizemului:

Principalele manifestari ale emfizemului sunt scurtarea respiratiei si reducerea capacitatii de efort, ambele inrautatindu-se pe masura ce boala progreseaza. In timp, simptomele devin atat de grave incat respiratia este dificila chiar si in repaus, iar infectiile pulmonare agraveaza si mai mult starea pacientului.

Citește și:

Alte semne ale emfizemului pulmonar:
• Tuse cronica moderata. Tusea nu este comuna in randul parcientilor cu emfizem. Atunci cand apare, este uscata, neproductiva (fara expectoratie). O tuse cronica productiva poate indica o alta afectiune obstructiva – bronsita cronica.
• Scaderea apetitutlui si pierderea in greutate.
• Oboseala

Cauzele emfizemului:

Aerul inspirat calatoreste printr-o retea de cai aeriene ce se ramifica asemenea crengilor unui copac, de la cele cu diametrul cel mai mare (traheea, bronhiile principale), la cele mai mici (bronhiolele terminale, respiratorii), si in final ajunge in sacii alveolari si in alveole. In peretii sacilor alveolar exista vase sangvine mici care preiau oxigenul din aerul inspirat si lasa dioxidul de carbon, rezultat din metabolism, in aerul ce va fi expirat.

Citește și:

In emfizem, inflamatia distruge peretii fragili ai sacilor alveolari iar bronhiolele isi pierd elasticitatea, nu mai raman deschise in timpul expirului iar aerul ramane blocat in sacii alveolari.

In timp, sacii alveolari afectati conflueaza si formeaza adevarate bule de emfizem care scad eficienta respiratiei.

Cauzele care conduc la aparitia emfizemului:

Fumatul. Cea mai frecventa cauza a emfizemului este fumatul. Fumul de tigara distruge cilii din mucoasa respiratorie a arborelui respirator. Acestia au rolul de a curata caile aeriene si a preveni patrunderea in alveole a substantelor din aer, germenilor, iritantilor, poluantilor microscopici etc. In lipsa unor cili sanatosi, substantele iritante raman in caile aeriene si o parte patrund in alveole generand inflamatie si in cele din urma distrugerea tesutului elastic din peretii sacilor alveolari si a bronhiolelor.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    14 Octombrie 2008
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.