Setari Cookie-uri

Emfizemul pulmonar, boala cauzata de fumat!

Emfizemul este o boala pulmonara progresiva care produce alterarea respiratiei si reduce capacitatea de efort fizic.

Deficienta unei proteine. La un procent mic de bolnavi, emfizemul este consecinta unui defect genetic prin care nu se produce o cantitate suficienta din proteina numita alfa 1 antitripsina. Acesta are rolul de a proteja tesutul elastic din plamani de actiunea unor enzime. Deficitul de alfa 1 antitripsina conduce la distrigerea progresiva a tesutului pulmonar si in cele din urma la aparitia emfizemului.

Factorii de risc pentru emfizem sunt:
• Varsta. Desi afectarea pulmonara specifica emfizemului este progresiva, majoritatea oamenilor cu emfizem produs de fumat incep sa acuze simptomele acestei boli intre 50 si 60 de ani.
• Expunerea pasiva la fumul de tigara. Atat fumatul activ cat si expunerea la fumul de tigara din mediu cresc riscul de emfizem;
• Expunerea profesionala la diferite substante chimice. Fumul produs de arderea substantelor chimice dar si inhalarea de praf provenit din lemn, bumbac etc, cresc riscul de emfizem.
• Ereditatea. Deficitul mostenit de alfa 1 antitripsina este cauza de emfizem, mai ales inainte de 50 de ani, chiar daca persoana nu este fumatoare.
• Infectia HIV. Fumatorii infectati cu HIV au un risc suplimentar de a face emfizem fata de cei neinfectati.
• Boli de tesut conjunctiv. Unele boli ce afecteaza tesutul conjunctiv sunt asociate cu emfizemul.

Citește și:

Diagnosticul emfizemului include examinarea clinica si anumite teste ce vor indica afectarea pulmonara. Medicul poate recomanda efectuarea testelor respiratorii functionale, a radiografiei toracice, analiza gazelor sangvine, examen de sputa, CT etc.

Tratamentul emfizemului urmareste reducerea progresiei bolii, ameliorarea simptomelor si preventia complicatiilor. Terapia emfizemului cuprinde folosirea bronhodilatatoarelor, a steroizilor inhalatori, suplimentarea cu oxigen, antibioticelor si vaccinurilor pentru evitarea infectiilor. In unele cazuri este necesar tratamentul chirurgical pentru inlaturarea zonele pulmonare distruse de emfizem si a bulelor de emfizem.

Preventia:

Cel mai important aspect al preventie amfizemului este renuntarea la fumat. Desi fumul de tigara este principala cauza a acestei boli, evitarea mediilor poluate si limitarea expunerii la diferite substante chimice scad riscul de a devolta acesta boala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.