Setari Cookie-uri

Sa vorbim despre o afectiune de sezon

Faringita reprezinta inflamatia produsa de o infectie a mucoasei faringelui portiunea tubului digestiv dinte cavitatea bucala si esofag. Apare in urma unor infectii virale (uneori bacteriene), precum o raceala, gripa sau o infectie a sinusurilor. Cei mai de afectati de faringita sunt copiii, dar boala nu ii ocoleste nici pe adulti. Este specifica sezonului rece, mai ales in cazul epidemiilor de gripa sau de viroze.

Faringita reprezinta inflamatia produsa de o infectie a mucoasei faringelui – portiunea tubului digestiv dinte cavitatea bucala si esofag. Apare in urma unor infectii virale (uneori bacteriene), precum o raceala, gripa sau o infectie a sinusurilor. Cei mai de afectati de faringita sunt copiii, dar boala nu ii ocoleste nici pe adulti. Este specifica sezonului rece, mai ales in cazul epidemiilor de gripa sau de viroze.

Faringita este o infectie comuna, dar rareori este severa. Majoritatea cazurilor se vindeca de la sine, in decursul a 3 – 10 zile, si nu necesita altceva decat antiinflamatoare si analgezice pentru calmarea discomfortului. Foarte rar, edemul mucoasei faringiene poate fi atat de mare incat impiedica respiratia.

Daca faringita este produsa de o bacterie, cum ar fi streptococul, este necesar tratamentul antibiotic, pentru a preveni complicatiile.

Citește și:

Faringita poate fi o manifestare a unei alte boli precum difteria, mononucleoza, gonoreea sau infectia cu HIV.

Cauzele faringitei:

Cauzele obisnuite de faringita sunt infectiile virale de tract respirator superior, precum banala raceala, dar si alergiile de sezon. Agenti patogeni bacterieni ca streptococul, mycoplasma pneumonie, clamydia si neisseria pot provoaca faringite bacteriene.

Din totalul faringitelor, 60% sunt date de virusuri, iar restul de 40% au drept cauza o infectie bacteriana. Infectia se transmite prin contactul direct dintre persoane.

Factorii de risc includ tusitul unei persoane din apropiere, inhalarea poluantilor, prezenta concomitenta a altor afectiuni, alergiile sezoniere, fumatul activ si pasiv.

Semnele si simptomele faringitei:

Faringita se manifesta prin febra, uneori ridicata (chiar si 40 de grade Celsius), insotita sau nu de frison, tuse, iritatia dureroasa a gatului, secretii nazale, dureri ale urechilor. Durerile in gat sunt accentuate de deglutitie.

Citește și:

Tratamentul faringitei:

Durerea in gat si febra pot fi tratate cu medicamente eliberate fara reteta, precum aspirina. Pentru scadere discomfortului se poate face gargara cu apa calduta in care se dizolva o lingurita de sare.

Antibioticele trebuie administrate doar la recomandarea medicului, in cazul in care s-a stabilit ca faringita are drept cauza o infectie bacteriana. Antibioticele pot fi eficiente asupra bacteriilor, insa nu au niciun efect aspra virusurilor.

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.