Setari Cookie-uri

Carenta vitaminei D din timpul iernii

Iarna este perioada din an in care organismul este privat de un element esential pentru sanatate lumina solara datorita scurtarii zilei si a reducerii intensitatii razelor in acest anotimp. Se stie ca expunerea la lumina este esentiala pentru sinteza vitaminei D, motiv pentru care milioane de oameni din emisfera nordica sufera de carente ale acestei vitamine, ca urmare a expunerii insuficiente la soare. Cercetarile au aratat ca in timpul iernii nivelul vitaminei D din organism este minim.

Iarna este perioada din an in care organismul este privat de un element esential pentru sanatate – lumina solara – datorita scurtarii zilei si a reducerii intensitatii razelor in acest anotimp. Se stie ca expunerea la lumina este esentiala pentru sinteza vitaminei D, motiv pentru care milioane de oameni din emisfera nordica sufera de carente ale acestei vitamine, ca urmare a expunerii insuficiente la soare. Cercetarile au aratat ca in timpul iernii nivelul vitaminei D din organism este minim.

Substitutia prin alimentatie a sintezei endogene scazute de vitamina D este dificila, datorita lipsei de alimente bogate in vitamina D in acesta perioada. Fata de celelalte vitamine, care nu pot fi sintetizate in corp, vitamina D provine mai ales din sinteza endogena si mai putin din alimentatie. Sinteza sa incepe la nivelul pielii, sub actiunea razelor ultraviolete, dintr-un compus inrudit cu colesterolul, iar activarea se produce la nivelul rinichiului.

Citește și:

Rolurile vitaminei D si efectele carentei:

Vitamina D stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si fixarea sa la nivelul oaselor. In lipsa vitaminei D, copiii vor fi afecati de rahitism iar adultii se vor confrunta cu osteorporoza. Femeile care au intrat la menopauza au un nivel mai mic de vitamina D si prezinta un risc mult mai mare de a face fracturi fata de persoanele care isi asigura nivelul optim de vitamina D cu ajutorul suplimentelor. Mai multe studii au aratat ca vitamina D joaca un rol important in protectia cardiovasculara si in preventia unor tipuri de cancer. Acest fapt este confirmat de statisticile care arata ca expunerea suficienta la soare este asociata cu scaderea riscului de cancer de san, prostata sau colon.

Surse de vitamina D:

Dupa expunerea la soare, alimentatia este sursa organismului de vitamina D. Alimentele cu continut ridicat de vitamina D sunt putine si de cele mai multe ori nu fac parte din dieta de zi cu zi. In plus, alimentatia nu poate asigura decat o parte din necesarul organismului in anotimpul rece. Cea mai buna sursa naturala de vitamina D este reprezentata de pestele gras procum somonul, uleiul de peste, uleiul din ficat de cod, galbenusul de ou, lactatele, ciupercile. Unele alimente sunt fortifiate cu vitamina D: laptele fotifiat, cerealele integrale fortifiate etc. Totusi, cantitatile zilnice care ar trebui consumate pentru a obtine nivelul recomandat de vitamina D sunt uriase, motiv pentru care dieta contribuie doar partial la asigurarea concentratiei optime de vitamina D din organism.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.