Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre vaccinul pneumococic?

Vaccinul pneumococic reprezinta o metoda eficienta de preventie a unei infectii pulmonare specifice pneumonia produsa de bacteria numita pneumococ. Preventia infectiilor cu pneumococ este foarte importanta. Bacteria Streptococcus Pneumoniae este prezenta in cavitatea nazala si in faringe la majoritatea persoanelor si se transmite prin mici picaturi rezultate in urma stranutului, tusitului etc. Pneumococul este cauza principala de pneumonie la majoritatea grupelor de varsta. In cazurile grave, se poate raspandi prin sange catre alte organe, provocand o mortalitate mai ridicata.

Vaccinul pneumococic reprezinta o metoda eficienta de preventie a unei infectii pulmonare specifice – pneumonia produsa de bacteria numita pneumococ. Preventia infectiilor cu pneumococ este foarte importanta. Bacteria Streptococcus Pneumoniae este prezenta in cavitatea nazala si in faringe la majoritatea persoanelor si se transmite prin mici picaturi rezultate in urma stranutului, tusitului etc. Pneumococul este cauza principala de pneumonie la majoritatea grupelor de varsta. In cazurile grave, se poate raspandi prin sange catre alte organe, provocand o mortalitate mai ridicata.

Exista peste 80 de tipuri diferite de pneumococ insa numai 23 dintre acestea sunt acoperite de vaccin. Acesta este injectat in organism pentru a stimula sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva pneumococului.

Citește și:

Acesta metoda de stimulare specifica a sistemului imunitar impotriva unui agent patogen poarta numele de imunizare. Vaccinul pneumococic realizeaza imunizarea antipneumococica.

Vaccinul nu protejeaza organismul de infectii pulmonare produse de alti microbi si nici de pneumoniile pneumococice produse de alte tulpini decat cele pe care le contine. Insa majoritatea cazurilor de pneumonii pneumococice sunt rezultatul infectiilor cu una din cele 23 de tulpini pe care vaccinul le contine.

De-a lungul timpului au existat mai multe tipuri de vaccin pneumococic. Prima etapa, a vaccinurilor corpusculare, a fost urmata de etapa vaccinurilor polizaharidice, iar din anul 2000 a intrat in uz vaccinul pneumococic conjugat, destinat mai ales imunizarii copiilor de la sase saptamani pana la 5 ani.


Cine trebuie sa-si faca vaccinarea pneumococica?

Citește și:

De vaccinarea pneumococica ar trebui sa beneficieze in special urmatoarele grupe din populatie:
• Adulti de 65 de ani si peste aceasta varsta;
• Persoane care sufera de peste 2 ani de boli cronice pulmonare sau cardiace, diabet, boli hepatice cronice, alcoolism, cardiomiopatii, bronsita cronica, emfizem;
• Pesoane care sufera de peste 2 ani de disfunctii ale splinei, boli de sange, insuficienta renala, boli imunodeprimante, leucemie sau care au un transplant;
• Daca se realizeaza splenectomia (rezectia splinei) sau se planifica un tratament imunosupresiv, vaccinul trebuie admnistrat cu doua saptamani inainte de aceste proceduri.

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.