Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre vaccinul pneumococic?

Vaccinul pneumococic reprezinta o metoda eficienta de preventie a unei infectii pulmonare specifice pneumonia produsa de bacteria numita pneumococ. Preventia infectiilor cu pneumococ este foarte importanta. Bacteria Streptococcus Pneumoniae este prezenta in cavitatea nazala si in faringe la majoritatea persoanelor si se transmite prin mici picaturi rezultate in urma stranutului, tusitului etc. Pneumococul este cauza principala de pneumonie la majoritatea grupelor de varsta. In cazurile grave, se poate raspandi prin sange catre alte organe, provocand o mortalitate mai ridicata.

Cine nu trebuie sa primeasca vaccinul?

Vaccinul pneumococic nu trebuie administrat persoanelor care prezinta un istoric de reactii alergice sau hipersensibilitate la vaccin. Persoanele care prezinta o afectiune moderata sau severa trebuie sa astepte imbunatatirea starii de sanatate pentru a putea fi vaccinat.

Cum este administrat vaccinul pneumococic?

Vaccinul pneumococic este administrat intr-o singura doza pentru majoritatea persoanelor. Se face intramuscular, in deltoid, sau subcutanat, dupa o sterilizare a zonei in prealabil. Persoanele vaccinate inainte de 65 de ani trebuie sa-si administreze vaccinul si la varsta de 65 de ani daca de la ultima doza a trecut mai mult de 5 ani. La persoanele cu insuficienta splenica, splenectomii, transplant, imunosupresie, a doua doza trebuie administrata la cel putin 5 ani de la prima doza.

Citește și:

Pentru a fi protejati din timp de posibilele afectiuni grave, in prezent copiilor li se administreaza acest vaccin la varsta de doua luni, a doua doza se administreaza la varsta de doi ani.

Care sunt efectele adverse ale vaccinului pneumococic?

Reactiile adverse la vaccinul pneumococic sunt neobisnuite. Printre efectele raportate se numara inrosirea locului de inoculare, febra, rash si alte reactii alergice.

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.