Setari Cookie-uri

Analiza Programului de vaccinare impotriva cancerului de col uterin

Ministrul Sntii, Dr. Ion Bazac: Problematica n cazul cancerului de col uterin este foarte complex i trebuie gestionat eficient pe termen mediu i lung, n spiritul responsabilitii sociale, medicale i administrative.

Ministrul Sanatatii, Dr. Ion Bazac: «Problematica in cazul cancerului de col uterin este foarte complexa si trebuie gestionata eficient pe termen mediu si lung, in spiritul responsabilitatii sociale, medicale si administrative.»

Astazi, 18 ianuarie 2009, Ministrul Sanatatii, Dr. Ion Bazac, a prezentat public rezultatele raportului de audit cu privire la campania de vaccinare anti-HPV. Programul a fost demarat la inceputul lunii noiembrie si s-a adresat elevelor din clasa a IV-a. Ministerul Sanatatii a achizitionat, cu 23 milioane de Euro, 110.000 de vaccinuri impreuna cu cele doua rapeluri aferente

Principalele concluzii ale raportului de audit sunt:

* Din totalul de eleve de clasa a IV-a, au fost vaccinate cu prima doza numai 2615, adica 2,57% din cohorta eligibila;
* Dozele de vaccin neutilizate se afla in custodia Directiilor de Sanatate Publica Judetene;
* Principala problema a nereusitei campaniei a fost lipsa informarii populatiei, in special a parintilor si a medicilor;
* In plus, NU a existat o scrisoare de informare metodologica adresata medicilor care urmau sa administreze vaccinul;
* A fost introdusa, pentru prima data in sanatatea publica, notiunea de

Citește și:

“refuz informat”, care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate.

“Derularea ineficienta a acestei campanii poate avea efecte nedorite pe termen mediu si lung, atat in planul gestionarii eficiente a bugetului de stat, dar mai ales in plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare in general, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei pe termen lung”, a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

Recomandarile europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevad programe de screening, cu efecte imediate asupra reducerii mortalitatii datorate acestei afectiuni. Desi Romania are o rata a mortalitati prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populaia feminina NU a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. “Una dintre principalele probleme ale programului consta in faptul ca nu si-a propus sa amelioreze in nici un fel situatia actuala. Scaderea ratei de imbolnavire de acum in 15 ani este importanta, dar nu trebuie sa uitam ca, in prezent, in Romania cancerul uterin face aproximativ 2200 de victime anual. Astfel, exista un potential de aproximativ 30.000 de femei pe care aceasta campanie nu le ajuta practic cu nimic ”, a comentat Ministrul Sanatatii. “Trebuie sa actionam responsabil pe termen lung, dar este absolut necesar sa ne orientam eforturile si catre perioada imediat urmatoare”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.