Setari Cookie-uri

Analiza Programului de vaccinare impotriva cancerului de col uterin

Ministrul Sntii, Dr. Ion Bazac: Problematica n cazul cancerului de col uterin este foarte complex i trebuie gestionat eficient pe termen mediu i lung, n spiritul responsabilitii sociale, medicale i administrative.

Programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening, care consta in depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic (Babes-Papanicolau). Vaccinarea anti-HPV are rezultate potentiale de reducere a incidentei cancerului de col uterin pe termen lung (peste 15-20 de ani) si previne circa 70% din infectiile HPV responsabile de cazurile de cancer de col uterin.

In urma concluziilor raportului, Ministrul Sanatatii a transmis in mod transparent o invitatie companiilor furnizoare de vaccin HPV, in vederea rediscutarii contractului, pentru a asigura astfel implementarea eficienta a acestui proiect. “Sunt convins ca aceste doua mari companii vor intelege demersul nostru si ca vom obtine suportul necesar pentru derularea unui program eficient in adevaratul sens al cuvantului. Mizam pe spiritul civic pe care l-au manifestat in nenumarate randuri si cred ca exista toate premisele pentru a putea actiona responsabil in parteneriat”, a adaugat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

Citește și:

Ministrul Sanatatii a dispus constituirea unei comisii de specialisti pentru renegocierea contractului. In urma discutiilor cu cele doua companii, Ministerul Sanatatii isi propune:

* Lansarea unui program de screening la nivel national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin;
* Demararea împreuna cu industria farmaceutica, a unei ample campanii nationale de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV;
* Instruirea temeinica a personalului cu atributii specifice in campania de vaccinare;
* Amánarea livrarilor la o data stabilita de comun acord prin introducerea unei noi strategii si responsabilizarea sociala a producatorilor;
* Reluarea vaccinarii numai dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informare.

“Acest program a fost ca un cadou oferit pe intuneric de catre un necunoscut. Cati
l-ar lua? Acum trebuie sa aprindem lumina si sa desfacem pachetul, ca oamenii sa vada ca e un lucru bun, oferit cu intentii bune”, a conchis Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.