Setari Cookie-uri

Tigareta electronica metoda moderna de a renunta la fumat

Un fumator stie ca incercarea de a renunta la tabac este destul de dificila, iar perioada de sevraj de asemenea, acuzand simptome ca: dureri de cap, stari de agitatie, nervozitate, tremur, transpiratii, cresterea poftei de mancare, insomnii, dorinta mare de a fuma etc.

Un fumator stie ca incercarea de a renunta la tabac este destul de dificila, iar perioada de sevraj de asemenea, acuzand simptome ca: dureri de cap, stari de agitatie, nervozitate, tremur, transpiratii, cresterea poftei de mancare, insomnii, dorinta mare de a fuma etc.

Aceasta renuntare la fumat este dificila atat datorita dependentei de nicotina, care oricum are efecte neglijabile (pentru fumatorii care au sub 10-15 de ani, sub 2 pachete pe zi), cat mai ales datorita dependentie psihice. Fumatorul s-a apucat de acest viciu in anumite circumstante, toti prietenii (sau majoritatea) fumeaza, sotia/sotul fumeaza, mama/tata fumeaza, colegii de serviciu sunt fumatori, momentele frumoase din viata le asociaza cu o tigara (cafeaua de dimineata, post-prandialul, bucuriile, o ciocolata, televizorul, momentele intime etc), dar si neplacerile sunt asociate cu o tigara (de nervi fumeaza una, nerabdarea, stresul, insomniile etc). Din pacate toate aceste asocieri duc la crearea unor reflexe: a simtit mirosul de cafea, are reflexul de a-si aprinde o tigara spre exemplu. Toate acete reflexe psihice si motorii sunt mult mai rele decat dependenta de nicotina propriu-zisa.

Citește și:

Dependenta de nicotina duce la un sevraj care nu dureaza mai mult de cinci minute indiferent daca persoana respectiva fumeaza sau nu in aceste 5 minute. Asadar, de fiecare data cand rezistati, faceti un pas spre renuntare la fumat.

Insa cel mai greu sa sa renuntati psihic, in special datorita reflexelor de a aprinde o tigara in diverse momente si datorita faptului ca va desfasurati activitatile zilnice in jurul persoanelor fumatoare.

Cum renuntati la fumat?

Niciodata nu va fi suficienta o singura metoda, oricat de laudata ar fi. Trebuie sa asociati diferitele metode: sa faceti sport zilnic, sa va echilibrati alimentatia, sa va anuntati prietenii ca vreti sa va lasati si sa nu va lase sa fumati daca va prind cu intentia de a aprinde o tigara, sa faceti calcule privind economiile pe care le faceti renuntand la pachetele de tigari, sa va uitati in oglinda si sa va spuneti ca vreti sa traiti mai mult (sau sa folositi alte tehnici de autosugestie), sa folositi inlocuitorii de nicotina, tigarete special concepute pentru lasarea de fumat, eventual sa consultati medicul psiholog si, mai ales, mereu sa va spuneti in gand de fiecare data cand sunteti tentati sa fumati toate motivele pentru care ati hotarat sa renuntati.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    3 Martie 2009
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.