Setari Cookie-uri

8 Mituri in medicina

Oamenii tind ca adesea sa nascoceasca explicatii mai mult mistice decat stiintifice pentru diversele lor probleme, astfel ca nu s-au oprit cand a venit vorba despre medicina. Astfel au aparut numeroase mituri care ulterior au fost transmise din om in om fara a se mai testa veridicitatea acestora.

Oamenii tind ca adesea sa nascoceasca explicatii mai mult mistice decat stiintifice pentru diversele lor probleme, astfel ca nu s-au oprit cand a venit vorba despre medicina. Astfel au aparut numeroase mituri care ulterior au fost transmise din om in om fara a se mai testa veridicitatea acestora.

In zilele noastre probabil ca exista multe mituri in medicina, populare in functie de regiune, insa unele au ajuns la urechea majoritatii oamenilor, parand a fi atat de adevarate!

1. Masturbarea provoaca surditate si tulbrari de vedere

Din fericire aceasta afirmatie reprezinta un mit ce a luat nastere mai mult din principii religioase, considerandu-se ca masturbarea ar fi un mare pacat. Canadienii au studiat acest aspect si au descoperit prin sondaje ample ca aproape 95% dintre barbati si 90% dintre femei s-au masturbat inaintea inceperii vietii sexuale , dar si dupa, fara a prezenta vreo afectiune auditiva sau oculara. Se pare ca la baza dezvoltarii acestor afectiuni stau alte cauze comune, cum ar fi fumatul, unele afectiuni si alimentatia neechilibrata.

Citește și:

2. Daca mananci mult zahar, faci diabet

Acesta este un mit pe care oamenii l-au creat datorita dietei care se indica in diabet si care trebuie sa contina o cantitate redusa de zahar. De fapt, diabetul nu este produs de cantitatea de zahar pe care omul o consuma, ci de afectiuni la nivelul pancreasului endocrin (in cazul diabetului zaharat insulino-dependent) sau datorita unor anomalii ce apar in cazul persoanelor obeze, tesutul gras dezvoltand rezistenta la insulina (DZ de tip II). Asadar desi pacientul mananca, glucoza nu mai intra in celule si are senzatia de foame. Astfel, consumul de zahar devine mai degraba un simptom in cazul diabetului (nu obligatoriu si nu singurul) decat o cauza.

3. Ne folosim aproximativ 10 procente din creier

Aceasta afirmatie pare sa isi aiba originile in vremea lui Einstein, cand se incerca stimuarea oamenilor spre o activitate intelectuala intensa, scotand in evidenta faptul ca omul are multe “zone cerebrale” neexploatate. Poate chiar asa o fi fost in vremea aceea (desi este greu de crezut), insa in timpurile noastre s-au efectuat studii ce releva faptul ca ne folosim capacitatile cerebrale mai mult sau mai putin intens in functie de stare, spre exemplu anxietatea activand majoritatea ariilor cerebrale. Aceste studii recente efectuate prin tehnici de imagistica si cercetari metabolice au pus in evidenta faptul ca nu exista zona din creier care sa se afle in repaus total. De aici este usor de dedus ca, in orice moment, creierul functioneaza in totalitate, dar in unele arii la un tonus redus, insa va depasi cu siguranta acele 10 procente. Nu au fost gasite acele 90 de procente din creier nefunctionale. Concluzionand, ne folosim mai mult de 10 % din creier.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.