Setari Cookie-uri

8 Mituri in medicina

Oamenii tind ca adesea sa nascoceasca explicatii mai mult mistice decat stiintifice pentru diversele lor probleme, astfel ca nu s-au oprit cand a venit vorba despre medicina. Astfel au aparut numeroase mituri care ulterior au fost transmise din om in om fara a se mai testa veridicitatea acestora.

4. Beti 2,5 liti de apa pe zi

Sursa acestei afirmatii pare sa se gaseasca in 1945 intr-un articol al Consiliului National de Cercetari din SUA, unde se afirma ca avem nevoie de o cantitate de lichide, in medie, de 2,5 litri pe zi.
Totusi un aport important de lichide il consumam odata cu fructele, cu sucurile, cu laptele, cu cafeaua etc. Aceasta cantitate de lichide luate din alimentele consumate ar trebui scazuta din “ratia” de apa ce trebuie bauta pe zi, astfel ca, daca vom consuma o cantitate mai mica de apa dar vom compensa alimentar nu ar trebui sa ne ingrijoram cu privire la starea de hidratare a organismului nostru.

5. Parul si unghiile continua sa creasca si dupa moarte

Desi este un mit usor macabru, este adevarat ca, daca se va masura lungimea parului sau a unghiilor in momentul decedarii unei persoane, apoi se va relua masurarea la cateva zile se va observa ca al doilea rezultat este mai mare. Insa unghiile si parul devin mai lungi nu pentru ca isi continua cresterea dupa ce persoana respectiva a decedat. Pentru dezvoltare fanerele (parul si unghiile) au nevoie de desfasurarea unor procese metabolice complexe care cu siguranta nu se mai pot produce dupa decesul unei persoane. Dar ce se intampla totusi? Ei bine, dupa deces persoana respectiva se deshidrateaza, tesuturile moi isi pierd tonusul, se descompun, astfel ca se produce o retractie generala a organismului si o pierdere insemnata de apa asa incat, in final, corpul 'se stafideste>>. Tocami datorita acestei retractii apare iluzia ca unghiile si parul au mai crescut, insa este o afirmatie falsa.

Citește și:

6. Cititul la lumina slaba strica vederea

Lumina redusa face ca ochiul sa se concentreze pentru a focaliza mai bine. Acest lucru este obositor si, mai mult, ne face sa rarim clipirile, astfel ca mucoasa oculara (corneea) se usuca mai mult decat de obicei. Insa, conform studiilor recente, functiile vederii nu sunt influentate, deci nu ' strica ochii >>. Este adevarat insa ca cititul la lumina slaba este foarte incomod, dar nu nociv pentru vedere.

Vizionare placuta


Kudika
6 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.