Setari Cookie-uri

Cele mai bizare superstitii despre menstruatie

De-a lungul timpului, procesul biologic al menstruatiei a fascinat si a inspaimantat numerosi oameni, a constituit un subiect tabuu sau un subiect rezervat numai femeilor, a fost considerat drept un lucru pozitiv sau unul deloc benefic. Despre femeile aflate la menstruatie se spuneau si se credeau multe lucruri. De la cultura la cultura, de la persoana la persoana, se cred si se spun multe chiar si in zilele noastre.

In trecut, triburile Yurok din California credeau ca in perioada in care sangereaza, femeia trebuie izolata de ceilalti membrii ai comunitatii din moment ce detinea puteri iesite din comun. De asemenea, acestea considerau de asemenea ca este pacat ca intervalul de timp in care femeia sangereaza sa fie irosit cu treburi zilnice, considerandu-l prielnic rugaciunilor si venerarii celui de sus. Femeia aflata la prima menstruatie era dusa intr-un sanctuar special construit unde se savarseau ritualuri secrete si avea loc o imbaiere speciala. Dupa aceea, trebuia sa imbrace doar anumite haine si sa consume niste mancaruri speciale.

Despre sangele menstrual se credea in trecut ca are puteri malefice si ca folosit in circumstante nepotrivite poate provoca catastrofe si nenorociri. In Noua Guinee de exemplu, pe alocuri, se crede si astazi ca femeile la menstruatie pot produce imbolnavirea plantatiilor de tutun, ca au puterea de a omori pestii (in insulele din stramtoarea Torres) sau ca pot determina stricarea unei intregi culturi de orez (Sumatra).

Citește și:

Daca privesc sangele menstrual al unei femei, le va albi parul si toata vigoarea lor barbateasca se va duce pe apa sambetei, isi invatau copiii aborigenii australieni.

De asemenea, sangele menstrual a fost utilizat de-a lungul timpului de anumite persoane fie ca otrava pentru dusmani, fie pentru a se apara de fortele raului, fie ca remediu impotriva anumitor boli. O credinta des intalnita in mai multe culturi ale lumii este aceea ca sangele menstrual este datator de viata, in multe societati existand anumite ritualuri de “fertilitate” folosind sangele menstrual, al caror scop era acela de a ajuta femeile sa dea nastere unor prunci sanatosi si de a face pamanturile sa devina rodnice.

In urma cu cateva decenii, in anumite zone ale Europei, se credea ca femeile aflate in perioada delicata a lunii au puterea de a transforma vinul in otet. Daca participau la procesul de fabricatie a berii in perioada menstruatiei, bautura se strica.

Citește și:

Triburile Maori din Noua Zeelanda nu isi lasa femeile sa aprinda focul sau sa fiarba mancarea. In minele de argint din Mexic, femeilor aflate la menstruatie nu le este permis sa intre in mine caci se crede ca minereul existent in mina ar putea sa dispara.

In unele religii se considera ca femeile aflate la menstruatie sunt impure, murdare si pacatoase.

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.