Setari Cookie-uri

Toxiinfectii alimentare datorate consumului de oua

Pentru ca sarbatorile pascale se apropie si nu a mai ramas mult timp pana la vopsirea oualelor in rosu trebuie sa va atragem atentia asupra unui risc pentru sanatate ce apare in special cu ocazia acestei sarbatori: este vorba despre toxiinfectiile alimentare produse de consumul de oua infectate.

Pentru ca sarbatorile pascale se apropie si nu a mai ramas mult timp pana la vopsirea oualelor in rosu trebuie sa va atragem atentia asupra unui risc pentru sanatate ce apare in special cu ocazia acestei sarbatori: este vorba despre toxiinfectiile alimentare produse de consumul de oua infectate.

Ce trebuie sa stiti despre oua

Ouale sunt alimente care daca stau la caldura (sau sunt clocite) au capacitatea de a dezvolta din embrionul pe care il contin la jonctiunea dintre galbenus si albus un pui. Astfel oul prezinta toate proteninele necesare dezvoltarii puiului in galbenus si o serie de alti nutrienti in albus, insa acesta din urma reprezinta mai mult un mediu de transport intre coaja si galbenusul din care se va dezvolta puiutul. Din toate acestea rezulta doua lucrui: coaja oului prezinta pori prin care patrunde aerul, sunt excretate unele substante din ou si totodata prin acesti pori pot patrunde bacterii care sa-l infecteze (Salmonella de exemplu dar si alte bacterii care dezvolta toxiinfectiile alimentare la om) si doi – oul este un aliment extrem de hranitor, insa foarte perisabil. Pentru consum ouale sunt bune doar in faza imediata dupa ouat, mai tarziu, cand embrionul si-a inceput dexvoltarea nu mai sunt bune pentru consumul uman. Asadar, ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca oul este un aliment viu si trebuie pastrat la temeraturi scazute pentru a-i opri dezvoltarea, pentru a conserva toti nutrienii pe care ii contine si totodata pentru a minimaliza riscul de infectare cu bacterii din mediul exterior.

Citește și:

Datorita continutului bogat in nutieni, mai ales proteine (cele mai bune proteine se gasesc in ou, fiind alimentul etalon pentru compararea calitatii proteice a unui aliment) nu se recomanda consumul exagerat de oua, un ou la 1-2 zile fiind suficient. Tot datorita numeroaselor proteine pe care le contine oul nu este recomandat spre exemplu persoanelor care se stiu cu urticarie sau alte alegii care pot fi declansate de ou.

Toxiinfectiile alimentare produse de ou

Atunci cand este infectat cu bacterii, oul poate produce de la salmoneloze la toxiinfectii alimentare si mai complexe, reprezentand un mediu ideal de dezvoltare pentru bacterii. Simptomatologia acestor toxiinfectii se caracterzeaza prin: dureri de cap, ameteli, stare de rau generala, greata si voma, diaree, dureri colicative de burta, temperatura, frison, persoana respectiva se deshidrateaza rapid atat din cauza pirderilor de lichide din voma si diaree cat si datorita dezechilibrului electrolitic ce afecteaza si echilibrul hidric (prin voma si diaree se pierd ioni implicati in multe activitati, cum ar fi cele renale, cardiace – tahicardie) etc. Pot aparea eruptii pe piele.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.