Setari Cookie-uri

Toxiinfectii alimentare datorate consumului de oua

Pentru ca sarbatorile pascale se apropie si nu a mai ramas mult timp pana la vopsirea oualelor in rosu trebuie sa va atragem atentia asupra unui risc pentru sanatate ce apare in special cu ocazia acestei sarbatori: este vorba despre toxiinfectiile alimentare produse de consumul de oua infectate.

In cazul in care prezentati aceasta gama de simptome trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.

De ce trebuie sa va prezentati de urgenta la medic?

Toxiinfectia alimentara (de unde si prefixul de “toxi”) este declansata nu de bacterii, ci de toxinele eliberate de acestea. De aceea chiar daca ati congelat spre exemplu un aliment infectat si ati omorat bacteriile, totusi alimentul mai poate contine toxinele secretate de acestea si toxiinfectia tot se instaleaza. Este astfel indicat sa preparati foarte bine termic alimentele (fierbere, la cuptor, pe gratar, evitati de exemplu maionezele sau alte produse ce contin alimente cu risc de toxiinfectie in stare cruda).

Revenind, aceste toxine sunt cele care dau manifestarile bolii. Toxinele circula prin sange timp de aproximativ doua ore, TIMP in care medicii pot actiona cu medicamente pentru a le inhiba si a le impiedica sa patrunda in celule. De asemenea de la ingestie dureaza aproximativ jumatate de ora pana cand alimentele aung la nivelul intestinului unde sunt absorbite si trec in sange, perioada de timp importanta in care se pot face spalaturi gastrice sau alte metode care elimina sau inhiba toxinele inca dinainte de a fi absorbite in organism. Daca insa persoana respectiva se prezinta la medic mai tarziu, cand toxinele din sange au intrat deja in celule, situatia este deosebit de grava, neputandu-se distruge in masa propriile celule ale corpului pentru eliminarea toxinelor din ele. Astfel este important ce tip de toxine sunt implicate, pentru ce tesuturi au troficitate si o serie de alti factori, insa tratarea in situatii tardive a toxiinfectiilor alimentare este foarte dificila, uneori imposibila, finalizand cu moartea. De aceaa o toxiinfectie alimentara este o urgenta medicala, pacientul trebuie sa ajunga cat mai repede la doctor.

Citește și:

Cum puteti evita toxiinfectiile alimentare cu oua?

Preventia toxiinfectiilor este foarte importanta, iar in cazul oualelor trebuie sa luati cateva masuri:
- Cumparati oua numai din locurile avizate, care prezinta pe coaja data expirarii si stampila ce atesta avizul medical veterinar;
- Ouale trebuie luate numai din magazine unde au fost pastrate la frigider si transportate acasa in mai putin de doua ore, daca ati depasit timpul se recomanda depozitarea intr-o lada frigorifica.
- Nu spalati ouale inainte de depozitare, ele prezinta pe coaja un strat cleios ce are rol de protectie impotriva infectarii cu bacterii
- Lasati oule in cartonul in care le-ati cumparat (de preferabil cu capac) si nu le depozitati in frigider in apropierea unor alimente ce pot fermenta;
- Preparati oule bine termic si nu le lasati afara ianinte de preparare mai mult de doua ore.
- Evotati consumul exagerat de oua.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.