Setari Cookie-uri

O noua amenintare: epidemia de gripa porcina

Daca nu demult ne confruntam cu o alarma medicala generala ce ne ameninta viata si ma refer la gripa aviara, acum ne aflam intr-o situatie similara, insa de aceasta data sursa este reprezentata de porc. Coincidenta face ca in decurs de cativa ani virusurile gripale sa sufere deja doua mutatii.

Daca nu demult ne confruntam cu o alarma medicala generala ce ne ameninta viata si ma refer la gripa aviara, acum ne aflam intr-o situatie similara, insa de aceasta data sursa este reprezentata de porc. Coincidenta face ca in decurs de cativa ani virusurile gripale sa sufere deja doua mutatii.

De ce este atat de periculos virusul gripal?

Majoritatea oamenilor sufera anual de cel putin o infectie respiratorie, aceasta este insa declansata de bacterii si este mai putin agresiva. Infectiile respiratorii cu virusuri gripale sunt insa extrem de agresive si rapun chiar si o persoana total sanatoasa, tanara si cu un sistem imunitar puternic, astfel ca in fata unei epidemii respiratorii virale sunt in pericol toate persoanele de toate varstele indiferent de starea de sanatate a acestora.

Gripa porcina

Gripa porcina nu a reprezentat probleme ale transmiterii in randul oamenilor, insa se cunoaste faptul ca virusurile animalelor, indiferent de tipul infectiei pe care o produc, pot suferi oricand mutatii si se pot transmite si la om, de aceea este deosebit de important sa se tina in frau si epidemiile din randul animalelor. Se pare ca in trecut a existat suspiciunea de transmitere a gripei de la porc la om, insa nu s-a puetut demonstra exact si nu s-a declansat o epidemie. De aceasta data insa se pare ca virusul influenza A (N1H1) – virusul gripal porcin a suferit mutatii ce l-au facut atat transmisibil de la porc la om, cat si transmisibil de la om la om. Datele ce demonstreaza aceste afirmatii au fost clar obtinute medical, iar cazurile de contaminare iau amploare (in prezent esitmanduse peste 80 de cazuri de deces datorita acestui virus). Se pare ca primele cazuri raportate privind infectia virala respiratorie rebela la tratamentul uzual au fost la final de martie inceput de aprilie 2009 in California si langa San Antonio, Texas, urmand apoi a fi raportate noi cazuri de gripa atat in S.U.A. cat si in Mexic, cazuri raportate international de asemenea.

Citește și:

Este gripa porcina o viroza contagioasa la om?

DA! Acest virus datorita mutatiilor pe care le-a suferit a devenit transmisibil la om (care nu este imunizat pentru acest virus) si de asemenea se transmite de la om la om probabil pe cale respiratorie, insa nu se stie exact care este modalitatea de transmitere interumana. Se pare ca aceasta viroza se transmite de la animal la om mai mult prin contactul direct cu porcul sau cu suprafete cu care acesta a venit in contact, virusul rezistand in mediu timp de 2 ore. Nu este demonstrata transmiterea infectiei de la animal la om prin consumul carnii infectate ci din contra, in urma analizelor se neaga acest aspect. Interuman virusul se pare ca se transmite atat pe cale aeriana cat si prin atingerea obiectelor, suprafetelor sau persoanelor contaminate si reatingerea fetei (ochi, nas, gura). Omul incepe sa transmita viroza inca de cand are primele simptome si este contagios timp de 7 zile.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.