Setari Cookie-uri

O noua amenintare: epidemia de gripa porcina

Daca nu demult ne confruntam cu o alarma medicala generala ce ne ameninta viata si ma refer la gripa aviara, acum ne aflam intr-o situatie similara, insa de aceasta data sursa este reprezentata de porc. Coincidenta face ca in decurs de cativa ani virusurile gripale sa sufere deja doua mutatii.

Care sunt simptomele acestei gripe?

Simptomatologia este similara celei unei raceli obisnuite, doar ca simptomele devin mai intense intr-un timp foarte scurt, inrautatind brusc starea de sanatate. Simptomele constau in febra, frisoane, astenie severa, dureri de cap, dureri la nivelul cutiei toracice, scurgeri nazale si infundarea nasului, dureri musculare, fatigabilitate, stranut, tuse, lacrimarea ochilor etc. Persoana care are astfel de simptome trebuie sa cheme de urgenta medicul de familie la domiciliu unde se va izola pana la venirea medicului cand va urma indicatiile acestuia.

Cum putem preveni infectarea?

O preventie totala nu este posibila, insa se pot lua urmatoarele masuri:
- Sa va spalati bine mainile si orice aliment il mancati;
- Sa preparati termic alimentele inclusiv carnea de porc (sa fierbeti cel putin 5 minute, carnea sa fie bine preparata termic, nu in sange ci din contra, mai arsa);
- Sa va efectuati, daca nu ati facut-o inca, vaccinurile antigripale.
- Daca tocmai v-ati intors in tara din zonele epidemice (S.U.A. si Mexic) obligatoriu faceti controlul sanatatii la Institutul de boli infectioase Matei Bals din Bucuresti.
- Se recomanda ca daca un membru al familiei prezinta simptomele unei afectiuni respiratorii toti membrii familiei sa poarte masca ce trebuie sa acopere si nasul, nu numai gura.
- Folosirea batiestei personale pentru tuse si stranut (nu cereti servetele de exemplu care au fost atinse de alta persoana);
- Purtati in permanenta la voi un dezinfectatnt (spray, gel) care nu necesita clatire pe care sa il folositi oricand pentru maini sau suprafete.
- Dormiti 8 ore pe noapte, adoptati o alimentatie bogata in vitamine si minerale, mancati fructe acre (cu vitamina C), incercati tehnicile antistres si de relaxare, astfel incat organismul sa fie odihnit, puternic si sistemul imunitar in consditii optime de functionare.

Citește și:

Astazi au fost luate primele masuri de prevenire a epidemiei gripei porcine si la noi in tara, iar pentru mai multe detalii cititi aici.

Vizionare placuta


Kudika
28 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.