Setari Cookie-uri

13 pasi ca sa devii mai inteligent

Creierul este probabil cea mai mare forta de care dispunem. Neuronii continua sa se formeze si dupa nastere, pana in jurul varstei de cinci ani, dupa care sinapsele se dezvolta foarte mult in functie de activitatile motrice si intelectuale pe care le avem. Insa odata cu inaintarea in varsta tot mai multi neuroni mor, mai ales cei din acele arii cerebrale care nu au fost folosite suficient.

Creeaza

Nu te speria daca uneori, mai ales inainte de culcare sau in unele pauze pe care le faci in timpul muncii, creierul simte nevoia de a imagina tot felul de ganduri, astfel mintea iti poate zbura departe, chiar la lucruri care nu sunt reale sau nu s-ar putea intampla. Lasa mintea sa creeze: situatii, solutii, iar tu o poti stimula si mai mult incercand in mod intentioanat sa iti imaginezi ceva, sa scrii poezii, o poveste, un articol, sa filosofezi etc. Acest exercitiu te va ajuta sa inveti sa gasesti solutii pentru cat mai multe situatii problematice si totodata sa iti controlezi in timp reactiile, cuvintele, fara a face un mare efort pentru aceasta. Ti s-a intamplat sa gandesti vreodata ca nu ai dat replica pe care o vroiai la timpul potrivit? Sau ca puteai in acel moment sa faci alta alegere, dar nu ai avut forta sau ideea? Prin acest exercitiu si prin citirea multor carti vei ajunge sa gasesti instant replici sau solutii potrivite.

Citește și:

Descifreaza

Antreneaza mintea sa gaseasca solutii din situatii incurcate si aceasta o poti face cel mai usor prin jocuri: jocuri de cuvinte incrucisate, de cifre cum este sudoku, citeste o carte buna unde trebuie sa “patrunzi” mai adanc printre randuri dincolo de simpla poveste, joaca sah etc.

Acorda atentie simturilor tale

Invata sa te ajuti de simturi, asadar asculta muzica atunci cand inveti sau lucrezi, chiar daca la inceput ti se va parea greu, vei invata sa “lucrezi” pe doua planuri si asta chiar te va ajuta, caci pe de-o parte te relaxezi, iar pe de alta te concentrezi. Canta, cu vocea sau invata sa canti la un instrument, dezvolta-ti motricitatea dansand, poti de exemplu sa inlocuiesti sala cu orele solicitante de dans.

Vorbeste

Studii de specialitate au demonstrat ca cei care vorbesc mai mult, traiesc mai mult. Vorbeste ori de cate ori vei avea ocazia, astfel iti dezvolti vocabularul si multe alte arii cerebrale caci se pare ca in timpul vorbirii sunt stimulate foarte multe zone din creier.

Citește și:

Fii atent

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.