Setari Cookie-uri

13 pasi ca sa devii mai inteligent

Creierul este probabil cea mai mare forta de care dispunem. Neuronii continua sa se formeze si dupa nastere, pana in jurul varstei de cinci ani, dupa care sinapsele se dezvolta foarte mult in functie de activitatile motrice si intelectuale pe care le avem. Insa odata cu inaintarea in varsta tot mai multi neuroni mor, mai ales cei din acele arii cerebrale care nu au fost folosite suficient.

Incearca sa fii atent la tot ce te incornjoara: pe unde mergi, numele magazinelor, al strazilor, al oamenilor, conversatiile, vestimentatia, culorile si aranjamentele in camera, ceasul si asa mai departe, Incearca sa retii cat mai mult din... viata. La inceput poti incepe prin exercitii simple. De exemplu intra intr-o camera unde nu vei mai intra curand, de exemplu un magazin la care mergi rar si retine zece obiecte din el, precum si localizarea lor, culoarul, culorile si pretul. Apoi incearca sa ti le amintesti imediat ce iesi din magazin. Apoi la doua ore incerca din nou sa iti aduci aminte. Apoi, cu trecerea timpului, incerca sa retii si mai multe lucrurui, din ce in ce mai multe...

Schimba obiceiurile

Unele obiceiuri sunt constructive, dar minte se obisnuieste cu ritina. Asadar, incerca sa folosesti foarfeca cu mana stanga, sa mananci cu mana stanga, sa muti cosul de gunoi de la birou, sa schimbi ordinea lucrurilor in sertare sau in casa ori pe birou, in felul acesta iti lasi mintea sa lucreze, fara a forma automatisme inutile. Acest exercitiu iti creste considerabil capacitatea de adaptare la schimbari.

Citește și:

Introspectia

Analizeaza-ti, cand ai putin timp, trairile, reactiile, mai ales pe cele rele. Gandeste-te ce te-a determinat sa te porti sau sa spui ori sa simti anumite lucruri. Nu are rost sa spunem mai multe, vei sesiza cat de multe lucuri vei afla...

Sportul si alimentatia

Incerca sa mananci cat mai sanatos, o minte sanatoasa se gaseste intr-un corp sanatos cum spune celebra expresie. Sportul oxigeneaza organismul, inclusiv tesutul nervos, care consuma 20% din cantitatea de oxigen dintr-un inspir, un procent foarte mare.

Somnul si relaxarea

Odihna este foarte importanta pentru organism nu doar pentru faptul ca in timpul somnului se regenreaza tesuturile, ci pentru ca multe arii cerebrale sunt mai active in timpul somnului decat in starea de veghe. Aceste arii cerbrale rearanjeaza amintirile, fortifica memoria, estompeaza trairile negative, modeleaza subconstientul si tonifica functiile cerebrale. Cel mai bun este somnul cu vise, contrar miturilor care circula in privinta somnului profund, fara vise. De fapt, in timpul viselor se intampla cele mai mari modificari la nivelul descarcarilor emotionale, influentand puternic starea psihologica a individului si memoria.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.