Setari Cookie-uri

Te simti nelinistita si stresata? 5 Tehnici de relaxare

Senzatie de neliniste? Iata 5 tehnici de relaxare dovedite stiintific:

Senzatie de neliniste? Iata 5 tehnici de relaxare dovedite stiintific:

tehnici de relaxare

Cu totii devenim anxiosi din cand in cand: fie ca e vorba de vorbitul in public, un interviu sau o vizita la dentist.

Unul din sase dintre noi trecem peste ceea ce, pe termen lung poate deveni o tulburare. Acest lucru de intampla cand oamenii sunt in majoritatea timpului anxiosi si le este dificil sa se concentreze, au probleme cu somnul si devin foarte usor iritabili. La femei, probabilitatea ca ele sa sufere de o tulburare de anxietate este de doua ori mai mare decat la barbati.

Pentru restul dintre noi, anxietatea vine si pleaca ca parte a conditiei umane normale. Fie ca este vorba de un necaz constant, fie ca este ocazional, anxietatea trebuie tratata cu importanta.

Oamenilor le sunt adesea prescrise medicamente pentru anxietate, dar acestea sunt mai putin eficiente pe termen lung si au efecte secundare; in consecinta, invatarea relaxarii este de preferat.

Formele de relaxare vin intr-o varietate de arome, dar cele 5 metode care au multe in comun si dovezi care sa le sprijine sunt urmatoarele (Manzoni et al., 2005):

1. Relaxarea progresiva


Cel mai frecvent tip de relaxare iti poate fi deja familiar. Acesta implica fixarea, in plan mental a grupelor de muschi din corpul tau; mai intai incordarea, apoi relaxarea fiecareia dintre grupe. Cu ajutorul practicii devine mai usor sa faci asta si in momentele in care devii anxios, iar muschii se incordeaza – acesta este unul dintre primele semne fizice ale anxietatii, pe care oamenii, in genereal, il ignora.

2. Relaxarea aplicata


Relaxarea aplicata se bazeaza pe relaxarea progresiva. Mai intai inveti sa iti relaxezi grupele de muschi pe rand. Urmatoarea etapa consta in eliminarea tensiunii musculare si relaxarea grupelor de muschi, pe rand. In final, vei ajunge sa practici relaxarea in lumea exterioara, in momentele in care devii anxios.
Este vorba de mintea ce iti urmeaza trupul.

3. Training-ul autogen


Intorcandu-ne in anii 1930, tehnicile de relaxare progresiva erau diferite. Pentru a te ajuta sa practici relaxarea exista o mantra ce iti repeta sa te concentrezi pe fiecare grupa de muschi : “Bratul meu drept devine din ce in ce mai greu”…In cea de-a doua etapa se induce o senzatie de caldura in grupele de muschi: “Bratul meu stang devine din ce in ce mai cald…”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.