Setari Cookie-uri

Atacurile de panica - ce putem face?

Jennie Tsao si M. Craske (in Effective Brief Therapies, ed by M. Hersen si M. Biaggio) descriu atacurile de panica ca episoade discrete de teama intensa sau discomfort acompaniate de patru sau mai multe simptome fizice si cognitive care include: palpitatii ale inimii, durere in piept sau discomfort, senzatie de sufocare, ameteala, depersonalizare, teama de moarte sau de pierdere a controlului. Simptomele debuteaza brusc si ating un varf de intensitate in cca 10 minute (DSM IV).

Jennie Tsao si M. Craske (in Effective Brief Therapies, ed by M. Hersen si M. Biaggio) descriu atacurile de panica ca episoade discrete de teama intensa sau discomfort acompaniate de patru sau mai multe simptome fizice si cognitive care include: palpitatii ale inimii, durere in piept sau discomfort, senzatie de sufocare, ameteala, depersonalizare, teama de moarte sau de pierdere a controlului.

Atac de panica - de este de facut?

atac de panica

Simptomele debuteaza brusc si ating un varf de intensitate in cca 10 minute (DSM IV). Pot aparea in contextul unor tulburari variate de anxietate iar diagnosticul se pune numai in prezenta recurentei, fiind urmate de cel putin o luna de ingrijorare persistenta sau preocupare legate reaparitia atacului sau de modificari comportamentale semnificante ca rezultat al atacurilor de panica.



Atacul de panica poate aparea cu sau fara asociere cu agorafobie (anxietatea de a se afla in situatii sau locuri din care iesirea poate fi dificila sau rusinoasa sau in care un eventul ajutor nu poate fi disponibil in cazul in care un atac de panica se produce). Aceste situatii sunt evitate sau indurate cu dificultate. Gradul agorafobiei poate merge de la scazut pana la sever in functie de gradul de afectare a functionarii sociale.
Terapia cognitiv comportamentala a atacurilor de panica a fost mult dezvoltata la sfarsitul anilor '80, inceputul anilor '90 avand ca baza un model biopsihosocial al panicii In acest model, atacul de panica initial este conceput ca o alarma falsa a sistemului de panica la indivizi vulnerabili biologic si psihologic care traverseaza o perioada de stres.

Se crede ca acestia mostenesc o tendinta de hiperactivitate neurobiologica manifestata in timpul evenimentelor de viata stresante.


Aceasta vulnerabilitate interactioneaza cu o serie de credinte legate de senzatiile corporale (palpitatiile ar putea insemna ca sufar as putea avea un atac de cord) si despre lume in general (nu am nici un contro asupra a ceea ce mi s-ar pute intampla).

Mai mult decat atat, indivizii vulnerabili dezvolta asteptari anxioase cu privire la viitoarele atacuri de panica. Se dezvolta asa zisul ciclu teama de teama. Terapia in CBT este scurta (8-12 saptamani) si foarte eficienta 75% dintre clienti nu mai sufera de atacuri de panica (Craske, 1999). Atacurile de panica nocturne reprezinta 40% din totalul indivizilor cu atacuri de panica. Terapia acestora va fi descrisa in continuare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.