Setari Cookie-uri

Mi-e frica. Mi-e teama. Nu am curaj sa...

Mi-e frica. Mi-e teama. Nu am curaj sa... Iti spui des aceste cuvinte in minte? Teama te impiedica sa incerci sau sa faci anumite lucruri? Ai fobii? Iata ce ar trebui sa stii...

Agorafobia


Agorafobia reprezinta o frica de spatii libere sau de spatii necunoscute. Persoana agorafoba se teme de situatii in care trebuie sa treaca (singura sau chiar insotita) prin spatii aglomerate de genul cinematografelor sau stadioanelor. Cand situatia perceputa ca fiind periculoasa se incheie persoana isi revine din atacul de panica. Pe masura ce situatiile se repeta simptomele apar in mai multe situatii si locuri asemantoare in asa fel incat starea agorafobica se agraveaza. Anxietatea poate fi anticipativa ea aparand cu mai multe ore inainte ca persoana sa iasa din casa. In cazuri severe, persoana respectiva nu mai poate parasi casa neinsotita si atunci cand o face este extrem de dificil de suportat timpul petrecut in afara mediului securizant.
frica, fobia, atac de panica

Frica de avion:


O data cu inchiderea usii avionului, cu ridicarea de la sol a avionului sau ajungerea lui la o inaltime destul de mare, aceste persoane incep sa prezinte o stare de neliniste accentuata simtindu-se prinsi ca intr-o capcana. Inima incepe sa le bata cu putere, transpira din ce in ce mai mult, simte ca se sufoca si devin rigizi in comunicare. Acestia au o data cu inaltarea avionului confirmarea ca nu mai pot scapa, unii temandu-se si de prabusirea avionului, pe cand altii nu. In mintea lor se petrec diferite scene, toate incheindu-se cu acelasi final tragic.


Frica de paianjeni:


Persoanele cu aceasta fobie incep sa prezinte o stare de neliniste chiar si atunci cand privesc imaginea unui paianjen intr-o revista, carte sau la televizor. Cand se afla in preajma unui paienjen apare frica, apneea (nu au aer), transpiratii abundente, senzatia ca nu se pot misca, etc.


Citeste articolul integral pe Psiholife.ro

Autor: Psihoterapeut Emilia Oprisan
Institut: www.terapiam.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.